Ma hajnalban az ukrán gázvezeték üzemeltetője azt közölte, hogy a szokhranyivkai betáplálási pontnál az orosz gáztranzit nullára csökkent. 

Az ukrán gázszállításért felelős vállalkozás, a Naftogaz kedden arról értesítette a Gazpromot, hogy a Szokhranyivka fizikai összekapcsolási ponton és a Novopszkov határkompresszor-állomáson keresztül lehetetlenné vált a gáz további szállítása. Az ukrán vállalat vis maiorra hivatkozik, mivel állítása szerint a területet megszálló orosz csapatok lehetetlenné teszik a munkát, ezért leállítják a gázszállítást a vonalon.

A térségen a Szojuz vezeték viszi keresztül a gázt, amit a szohranyivkai és a Novopszkov kompresszorállomásokon keresztül továbbítanak Európába.

A luhanszki régióban található tranzitpontokon keresztül érkezik Európába az orosz gáz nagyjából harmada.

A kapacitás körülbelül 32,6 millió köbméter naponta.

A Naftogaz jelentése szerint a létesítményeket elfoglalták az orosz csapatok, az ukrán cég sem operatív, sem technológiai ellenőrzést nem tud végezni a területen található eszközök felett. Ráadásul azt is állítják, hogy a megszállók beleavatkoznak a műszaki folyamatokba, ami az egész ukrán gázszállítási rendszer stabilitását is veszélyezteti.

The,Gas,Pipeline,Is,Yellow,With,Additional,Equipment,,Pipes,And
Fotó: Shutterstock

A részletezett problémák miatt a Naftogaz még kedden közölte, hogy május 11-én, szerdán reggel 7 órától leállítják a Szokhranyivka fizikai ponton történő gázszállítást. Az ukránok azt kérik a Gazpromtól, hogy a tranzitkötelezettségek maradéktalan teljesítése érdekében az ezen a vonalon keresztül történő szállítást szervezzék át az ukrán fennhatóság alatt lévő Szudzsa fizikai összekapcsolási pontra.

A Gazprom szóvivője elmondta, hogy

az orosz áramoltatási rendszer alapján technológiailag lehetetlen a tranzitmennyiségeket a szudzsai gázmérő állomásra áthelyezni.

A Gazprom azt is közölte, hogy nem kapott megerősítést a vis maiort alátámasztó körülményekről, és nem látja akadályát annak, hogy a munkát a korábbi rendszerben folytassa.

Hozzátették, eleget fognak tenni az európai gázvásárlókkal szembeni minden kötelezettségüknek. 

Ezzel együtt a tranzitszolgáltatásokért maradéktalanul fizet a Gazprom. Mint mondták, az ukrán szakemberek továbbra is nyugodtan dolgozhatnak a szokhranyivkai és a novopszkovi kompresszorállomásokon.

A szokhranyivkai tranzit teljes mértékben biztosított, nem volt és most sincs panasz a partnerek részéről

– mondta a Gazprom szóvivője.

Az ügyben Twitter-bejegyzést tett közzé az ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója, aki szerint a Gazprom nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a szállítást nem lehet a másik vezetékre átszervezi.

Nem tudjuk megerősíteni a Gazprom állítását, hogy technikailag lehetetlen a tranzit átirányítása Szokhranyivkából Szudzsába

– írta Juri Vitrenko, és azt is hozzátette, hogy karbantartási munkák miatt

korábban is előfordult, hogy a megszokott mennyiség másfélszerese érkezett a szudzsai mérőállomáson keresztül.