Az Ukrinform fotóján váratlanul Irpinyben tűnt fel Justin Trudeau. Olekszandr Markusin, Irpiny polgármestere Facebook-bejegyzésében azt írta, a kanadai miniszterelnök azért látogatott hozzájuk, hogy „a saját szemével láthassa mindazt a borzalmat, amelyet az orosz megszállók idéztek elő a városban” – jelentette az MTI.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and Canada's Prime Minister Justin Trudeau (L) gestures during a joint press conference in Kyiv on May 8, 2022 amid the Russian invasion of Ukraine. - Canadian Prime Minister Justin Trudeau visited Irpin outside the capital of Ukraine, its mayor said, where Russian forces were accused of atrocities against civilians, before meeting with President Zelensky and reaffirm Canada's unwavering support for the Ukrainian people." (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Miután február 24-én megindult az invázió, a Kijev melletti Irpinyt az orosz erők hetekre megszállták. Azt követően, hogy április elején az orosz hadsereg kivonult a városból, a településen több száz civil holttestére bukkantak, akiknek meggyilkolásával az ukrán hatóságok az orosz katonákat vádolják.

A kanadai kormányfői hivatal is megerősítette, hogy Trudeau Ukrajnába utazott.

Vasárnap, miután eredménytelenül zárultak az uniós tárgyalások a Moszkva elleni újabb szankciócsomagról, a G7-országok – amelyek közé Kanada is tartozik – közös közleményt adtak ki arról, hogy erősítik az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseiket. 

Szombaton – szintén előzetes bejelentés nélkül – megjelent Ukrajnában az amerikai elnök felesége. Jill Biden Kárpátalján, Ungváron menekültekkel találkozott.