Nemzetközi gazdaság

Visszavonta a Meta az ukrajnai háborús tartalommal kapcsolatos moderálási irányelvét

A Reuters március elején arról számolt be, hogy a Facebook moderátorait utasították, ideiglenesen engedélyezzék az Ukrajnát megszálló orosz vezetők és katonák elleni erőszakos felhívásokat.

A Facebook anyavállalata, a Meta szerdán közölte, hogy visszavonta felügyelőbizottságának politikai iránymutatásra vonatkozó kérését az ukrajnai háborúval kapcsolatos bejegyzések tartalmi moderálásával kapcsolatban bizonyos biztonsági aggályok miatt. A testület, amely kötelező érvényű döntéseket hozhat konkrét, bonyolult tartalommoderálási fellebbezésekkel kapcsolatban, és szakpolitikai ajánlásokat tehet, kijelentette, hogy csalódott a döntés miatt – írja a Reuters.

Bár az igazgatóság megérti ezeket az aggodalmakat, úgy gondoljuk, hogy a kérelem fontos kérdéseket vet fel, így csalódottak vagyunk, hogy a társaság visszavonta– írta a felügyelőbizottság szerdai Twitter-üzenetében.

A Meta szóvivője megtagadta, hogy több információt közöljön azokról az irányelvekről, amelyekkel kapcsolatban útmutatást kért a testülettől, azonban van egy nyilvánvaló sejtés: a Reuters március elején arról számolt be, hogy a Facebook moderátorait utasították, ideiglenesen engedélyezzék az Ukrajnát megszálló orosz vezetők és katonák elleni erőszakos felhívásokat.

FRANCE, PARIS, 2022-02-16. Illustration from Meta Platforms. Meta, formerly Facebook, is an American company created in 2004 by Mark Zuckerberg. It is one of the giants of the Web, grouped under the acronym GAFAM.FRANCE, PARIS, 2022-02-16. Illustration de Meta Platforms. Meta, anciennement Facebook est une societe americaine creee en 2004 par Mark Zuckerberg. Elle est un des geants du Web, regroupes sous l acronyme GAFAM. Passage de Facebook a Meta.Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: RICCARDO MILANI / AFP

Néhány nappal később a Meta politikai főnöke, Nick Clegg az alkalmazottaknak kiszivárogtatott feljegyzésében tisztázta, a szabályzatnak nem az a célja, hogy lehetővé tegye az orosz civilek vagy „egy államfő” ellen irányuló erőszakos beszédet.

Válaszul Oroszország márciusban betiltotta a Facebookot és az Instagramot, valamint az azokat üzemeltető Metát „szélsőséges tevékenységben” való bűnösséggel vádolta.

A Meta felügyelőbizottságát, amelyben akadémikusok, jogi szakértők és jogászok vesznek részt, a vállalat független testületként hozta létre, hogy döntsön a tartalommoderálási ügyekben, és tanácsot adjon a webhely szabályzatával kapcsolatban.

 

instagram szabályozás orosz-ukrán háború Facebook gyűlöletbeszéd Meta
Kapcsolódó cikkek