Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban megkérdezett 11 és 18 év közötti fiatalok 93 százaléka tisztában van a megélhetési válság fogalmával, 77 százalékuk pedig azt mondta, hogy a szüleik már beszéltek arról, hogy csökkenteniük kell a kiadásaikat annak érdekében, hogy a családi megtakarítás megmaradjon – számolt be a Bloomberg

A Yorkshire Building Society lakásszövetkezet megbízásából készült kutatásában ezer fiatalt kérdeztek meg, a korcsoportnak körülbelül háromötöde (61 százalék) aggódik amiatt, hogy a szülőknek vagy a gondviselőknek nem lesz elegendő pénzük ahhoz, hogy megvegyék mindazt, amire szükségük van. A felmérés szerint 

a háztartások több mint negyedében (27 százalék) csökkentik az alapvető fogyasztási cikkek (élelmiszerek vagy az üzemanyag) vásárlását, az érintett családok többségében (58 százalék) – ahol csak lehet – visszafogják a kiadásokat, például csökkentik az energiafelhasználást és hasonló arányban (55 százalék) próbálják az étkezésekre fordított kiadásokat is lefaragni. 

gyerekek is aggódnak a jövőjük miatt 664986900 Angry and frustrated little boy is leaning on his piano keyboard with resignation. Candid, natural portrait, very shallow depth of field. The doy is overworked and depressed.
Fotó: Imgorthand / Getty Images

Stephen White, a Yorkshire Building Society vezérigazgatója azt mondta, hogy a kutatásuk rávilágított arra, hogy a megélhetési válság nemcsak anyagilag érinti a gyerekeket és a fiatalokat, hiszen érzelmileg sem tudják magukat függetleníteni attól, ha a környezetüknek pénzügyi gondjai adódnak. Az Action for Children nevű jótékonysági szervezet szerint a felmérés újabb bizonyítéka annak, hogy természetesen a fiatal korosztály is aggódik a családjuk anyagi helyzete miatt. 

„A jelenlegi válság a legalacsonyabb jövedelmű családokat fogja a legjobban sújtani, 

ezért is többet kell tenni annak érdekében, hogy megvédjük a gyermekeket, a fiatalokat a fájdalomtól, a nyomorúságtól, segítve őket a biztonságos és boldog gyermekkorukban” – nyilatkozta a Imran Hussain, a szervezet egyik vezetője.

A Bloomberg emlékeztet, hogy a múlt héten Rishi Sun pénzügyminiszter által bemutatott támogatási csomag segít a brit háztartásoknak megbirkózni a megélhetési költségek emelkedésével, többek között

duplájára, vagyis 400 fontra (több mint 180 ezer forint) lett emelve az energiaszámlákra nyújtott támogatás. 

Többen azonban bírálták az elképzelést, mert a szegényebb bérlők gyakran nem közvetlenül rendezik a számláikat, hanem a közműveket is tartalmazó lakbért fizetnek. A többlakásos ingatlanok tulajdonosai pedig csak évente emelhetnek árat, így sok főbérlő nem tudta érvényesíteni a megnövekedett energiaárakat szerződéseikben, és fennállhat a veszélye annak, hogy a támogatás nem jut el az albérlőhöz. 

Az intézkedések közé tartozik még az alacsony jövedelmű háztartásoknak juttatott egyszeri 650 font (több 300 ezer forint) összegű segély, amelyet két részletben fizetnek ki júliusban és ősszel. Továbbá a nyugdíjasok 300 fontnyi (közel 140 ezer forint) összeget is kapnak, míg a rokkantsági ellátásban részesülők szeptemberig összesen 150 fonthoz (közel 70 ezer forint) juthatnak.