Annyira aggasztja a csökkenő születési ráta és a munkaerőhiány az olasz Cartigliano város vállalkozásait, hogy elkezdték finanszírozni az óvodai díjakat és a gyermekgondozási költségeket, ezzel több baba vállalására ösztönözve a családokat. A 3800 lakosú kisváros azonban nem egyedülálló, hasonló gyakorlatokat vezettek be az ipari észak-olasz részeken is, hogy az elkeseredett vállalatok próbálják megfékezni a demográfiai válságot. 

Az olasz termékenységi ráta a legalacsonyabbak közé tartozik a világon – egy szülőképes korú nőre 1,2 gyermek jut.

Mom,Feeds,Her,Happy,Child,Son,Baby,Milk,Powder,,Baby
Fotó: Shutterstock

A Veneto régió – ahol Cartigliano is található – a sok-sok családi vállalkozásáról ismert, amelyek az ország világhírű ipari szövetének sarokkövei. A családi vállalkozások fennmaradását azonban mára már nem csupán a globalizáció és a kedvezőbb ázsiai áruk fenyegetik, hanem az egyre fogyatkozó munkaerő is.
Lánykoromban mindig gyerekek rohangáltak itt, ma már azonban alig születnek babák és csak a szépkorúak maradtak a városban– mondta Ilenia Cappeller a Reuters riporterének, egy elhagyatott teret mutatva Cartigliano impozáns harangtornyának árnyékában.

Cappeller cége, amely ipari rugókat, csuklópántokat és egyéb precíziós mechanikai műszereket gyárt, a város mintegy 40 vállalkozásával karöltve készpénzt gyűjt a születési arányszám növelését célzó programokra. 

A kezdeményezést Janus Projektnek nevezték el, amely az új kezdeteket szimbolizáló kétfejű római istenéről kapta a nevét. Cartigliano esetében azt remélik, hogy a 2021 áprilisában elindított projekt segítségével eljutnak a meddő jelenből a termékenyebb jövő felé.

548179691 (GERMANY OUT) Italy Liguria - view over the bay of Alassio to Santa Croce - August 2009  (Photo by Rainer Binder/ullstein bild via Getty Images)
Fotó: Rainer Binder / ullstein bild via Getty Images

A program első 12 hónapjában 48 ezer eurót (19 millió forintot) sikerült összegyűjteniük, amelyet öt fő projektre költöttek, beleérve a családok és iskolák támogatását, valamint a gyermekgondozás finanszírozását. Az elkövetkező évben Cappeller további 100 ezer eurónyi támogatást szeretne gyűjteni.

Nagyon kötődünk Cartiglianóhoz, ezért is indítottuk el a programot. Azonban van benne önérdek is, hiszen már alig találunk munkavállalókat – mondta.

A demográfiai válság azonban nem csupán a vállalatokat okoz problémát, a közgazdászok szerint ha Olaszország nem tudja visszafordítani a mostani demográfiai tendenciákat, az amúgy is gyenge visszaeshet, és lehetetlenné válik a megfelelő jóléti és állami nyugdíjak finanszírozása. Az idegenforgalmi szektorban például mintegy 20 százalékos a létszámhiány, s ha nem sikerül újabb munkavállalókat toborozni, akkor a szakértői becslések szerint akár 6,5 milliárd eurótól is eleshet a mediterrán ország.

Az ISTAT nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint Olaszországban 2021-ben mindösszesen 399 431 gyermek született, ami a legalacsonyabb szám 1861 óta, így a hivatal szerint 2050-re 5 millióval kevesebb lehet az ország lakossága, ha nem fordítják meg a trendeket.

Még a Tesla alapítója, Elon Musk is kommentálta a borús kilátásokat: Nem lesznek olaszok, ha folytatódnak ezek a tendenciák.

A születések hiányának egyik fő oka a munkahelyi biztonság és a megfizethető gyermekellátás hiánya. A nyugdíjak elnyelik Olaszország jóléti kiadásainak nagy részét, és az új munkahelyek többsége csupán ideiglenes szerződést köt, amely nem nyújt pénzügyi stabilitást.

Számos vállalkozás azonban most megpróbálja pótolni a hiányosságokat, és úgy tűnik, a helyi politikusok szívesen átadják nekik a stafétabotot.

Amikor azt mondták, hogy pénzt akarnak fordítani a helyi óvodákra és iskolákra, arra gondoltam, hogy hol itt a trükk?– nevetett Cartigliano polgármestere, Germano Raccella.

A Janus Projektnek már meg is lettek az első eredményei: jövőre 34 gyermeket íratnak be a helyi óvodába, 10-zel többet, mint idén, hiszen a szülők igénybe tudják venni a cégek havi 150 eurós támogatását. Desiree Zonta két fiúgyermek édesanyja például elmesélte, hogy a programnak köszönhetően idén beírathatja második fiát az iskolába, és végre el tud menni részmunkaidőben dolgozni.