Egyre nehezebben szereznek aranyat és gyémántot az ékszereket és luxusórákat gyártó cégek az Oroszországgal szembeni szankciók hatására – írja a Reuters.

Mivel a Gyémánt Világtanács szerint Oroszország a legnagyobb gyémánt-, míg az Arany Világtanács szerint a világ második legnagyobb aranytermelője, így érthető, hogy a kiesése gondokat okoz. 

1144091856 Photo taken in Dubai, United Arab Emirates
Fotó: Francesco Bonino / EyeEm / Getty Images

A Cartier órákat gyártó Richemont márciusban arról beszélt, hogy nem vásárol orosz gyémántot, csütörtökön pedig megerősítette elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett és ismét megígérte, hogy nem vesz újrahasznosított orosz aranyat.

Az újrahasznosított arany eredetének a kiderítése a leginkább nehézkes, erre utalhat például a háborút követően megugró, dubaji eredetű svájci aranyimport is. Iparági szereplők szerint az emírségen keresztül más nyugati felhasználókhoz is utat találhat az orosz arany.

Azonban a nagy cégek igyekeznek távol tartani magukat ettől, így például a Richemont aranyfelhasználásának 94 százalékát belsős finomítója termeli, mely ipari eredetű vagy észak-amerikai újrahasznosított ékszerekből szerzi a nyersanyagot. A Swatch még 2021-ben beszélt arról, hogy pont az eredet ismeretlensége miatt nem hasznosít újra aranyat. A Patek Philippe azt mondta bízik a beszállítóiban.