Véget ért a feszült figyelemmel követett szavazás Londonban, és Boris Johnson miniszterelnök meglepően szép többséggel kapott támogatást pártja törvényhozóitól, bizalmatlanságot csak 148-an szavaztak a Reuters jelentése szerint.

Fotó: AFP

Boris Johnson maradása mellett 211-en voksoltak. A font sterling az eredmények közlése után megőrizte korábbi egyharmad százalékos nyereségét a dollár ellenében.

A miniszterelnök - akinek renoméját botrányok tépázták meg a Covid-járvány idején tapasztalt szabályszegései miatt - annak ellenére kapott ekkora támogatást, hogy a brit sajtóban - például a The Times napilapban - már utódjának személyét találgatták. Az emlegetett esélyesek közt volt többek közt Rishi Sunak pénzügyminiszter és a védelmi tárcát vezető Ben Wallace.

Johnson bukásához 180 Tory képviselő szavazata kellett volna. 

Az, hogy csak 148-an kívánták a távozását, korántsem jelent sikert, egy ilyen méretű lázadás három évvel azután, hogy pártja élén hatalmas választási győzelmet aratott, komoly csapást jelent a miniszterelnök tekintélyére - írta a Reuters. A miniszterelnök a kormánypárti képviselők 59 százalékának a támogatását őrizte meg, ami kevesebb, mint amennyit elődje, Theresa May nyert el egy bizalmatlansági szavazáson 2018-ban. May végül lemondani kényszerült.

Johnson következő komoly tesztje két időközi választás lesz június végén, amelyeket azért kellett kiírni, mert a helyi kormánypárti képviselők botrányba keveredtek és lemondtak. Ha a Toryk rosszul szerepelnek, bőven a 2024-ben esedékes országos választások előtt kiújulhat a miniszterelnökre nehezedő nyomás - értékelt a CNN.

A szavazás mély töréseket mutatott meg a konzervatív kormányzópárton belül, amelyek továbbra is kihívást jelentenek Johnson számára - összegzett a The Times.