Görögország hivatalosan is bejelentette, hogy ötödik generációs F–35-ös vadászrepülőgépeket vásárolna az Egyesült Államoktól, amelyekkel a szomszédos Törökországgal fennálló feszültségek közepette próbálja megerősíteni légierejét – írja a The Defense Post hírportál.

Beszereznénk egy F–35-ös századot, amit később kiegészítenénk egy második századdal is – mondta Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a kétnapos madridi NATO-csúcstalálkozó végén, hozzátéve, hogy a beszerzéseket 2027-ig vagy legkésőbb 2028-ig bonyolítanák le.

AF 19 5473 U.S. Air Force Lockheed Martin F-35A Lightning II of the 495th Fighter Squadron (Valkyries), 48th Fighter Wing heads through the Mach Loop. Thursday 20 January 2022.  (Photo by Jon Hobley/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP

Törökország fenyegetései miatt Görögország konzervatív kormánya eddig is folyamatosan modernizálta a haderejét. Már aláírtak egy több milliárd eurós szerződést Franciaországgal Rafale szuperszonikus vadászbombázók és Belharra fregattok beszerzéséről.

A fő ellenzéki Syriza párt azonban bírálta a kormány lépését, mivel az szerintük túl költséges, nem veszi figyelembe az ország pénzügyi helyzetét.

Kicsi ország vagyunk, szerény pénzügyi lehetőségekkel – mondta Nikosz Filisz, a Syriza vezető tisztviselője csütörtökön az Athén 98.4 FM-nek.

A kormány azt mondta, hogy az F–35-ösök helyett Rafale-okat vásárolunk. Most végül mindkettőből veszünk. Ennek a történetnek soha nem lesz vége– mondta Filisz.

Greek Navy music band stands guard  before the ceremony of the signing of a deal for the purchase of three frigates and six Rafale fighter jets from France on board the decommissioned Hellenic Navy cruiser "Georgios Averof", in Athens, on March 24, 2022. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP)
Fotó: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Micotákisz már az év elején bejelentette, hogy sürgősen korszerűsíteni kell a görög repülőgépflottát, amellyel rendszeresen gyakorlatoznak az égei-tengeri légtérben. 

A görög miniszterelnök 2020-ban mutatta be az ország elmúlt évtizedek legambiciózusabb fegyvervásárlási programját, miután Törökországgal a szénhidrogénkészletek kitermelési joga és a tengeri befolyás miatt a partjaihoz közeli vizeken konfliktus alakult ki.

Most újra feszültté vált a helyzet a két ország között, a török hatóságok azzal vádolják Görögországot, hogy csapatokat állomásoztat az égei-tengeri szigeteken, megsértve az első és a második világháborút követő békeszerződéseket. Athén szerint csupán azért állomásoztatják ott egységeiket, mert a szemközti partokra török katonákat vezényeltek.

Törökország is elkezdte fejleszteni haderejét, és már korábban kérelmezte az amerikai F–16-os vadászrepülők beszerzését, amit szerdán jóvá is hagyott a Biden-kormányzat, egy nappal azután, hogy Ankara feloldotta Finnország és Svédország NATO-tagságának vétóját.

Celeste Wallander, a Pentagon nemzetközi biztonsági ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettese kiemelte, hogy az erős török védelmi képességek létfontosságúak a NATO-nak, így a török vadászflotta modernizálásával garantálják a védelmi szervezet és vele az Egyesült Államok biztonságát is.

Washington most már szívesen adna vadászgépeket Törökországnak

 Biden elnök ugyanakkor cáfolja, hogy ez a svéd és finn NATO-tagsággal szembeni török vétó feloldásával függene össze.