Ukrajna februári lerohanása óta többször is a címlapokra került, hogy küszöbön áll a nyugati szankciók által devizaforrásai jórészétől megfosztott Oroszország csődje nemzetközi kötvényei esedékes fizetéseikor. Az oroszok mindig találtak módot rá, hogy elkerüljék a bolsevikok több, mint egy évszázada történt hatalomátvétele óta első csődöt, a napokban azonban most mégis bekövetkezhet, amire a szankciók kivetői számítottak.

Árt-e ez Oroszországnak, ez nem könnyen megválaszolható kérdés, mindenesetre ha a háború véget ér és valamilyen módon normalizálódnak Moszkva nemzetközi kapcsolatai, a gazdasági mozgásterét szűkíti, ha nem, vagy csak nehezen tud visszatérni a nemzetközi tőkepiacra.

8221552 22.06.2022 Russian President Vladimir Putin attends a wreath laying ceremony held on the Remembrance and Sorrow Day to mark the 81st anniversary of the Nazi German invasion into Soviet Union, at the Tomb of the Unknown Soldier by the Kremlin wall in Moscow, Russia. Sergey Guneev / Sputnik (Photo by Sergey Guneev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Sergey Guneev / Sputnik via AFP

A helyzet a következő. A háború előtt Oroszország hatalmas mennyiségben adott el devizakötvényeket, és május 27-én kellett volna ezeken 71,25 millió dollárt és 26,5 millió eurót kamatként kifizetnie a befektetőknek.  Ez máig nem történt meg, a 30-napos türelmi időszak pedig a következő napokban ér véget.

Mivel a szankciók miatt a devizaforrások szűkösek, Putyin elnök úgy vágta át a gordiuszi csomót, hogy a hitelek mezején is megjátszotta a földgáz üzletben már ismert és az oroszok számára sikert hozó rubel játékot. Szerdán rendeletet írt alá, amelynek alapján átpasszolta az orosz állam számára ellehetetlenített devizakonverziót a külföldi kötvénybefektetők térfelére. A rendelkezés 10 napot adott a kormánynak, hogy kijelöljön 10 orosz bankot, amelyek nem esnek a nyugati szankciók alá, és ahová az esedékes kötvénytörlesztést utalják.

Mindebből nyilvánvaló, hogy Moszkva értelmezése szerint teljesíti a fizetési kötelezettségét, ha rubelben fizet. A kérdés, miképpen értelmezik ezt a befektetők és a hitelminősítők. A kötvénytulajdonosok számára, ha szerződéseikre hivatkozva visszautasítják a rubelt, ez veszteség, ámbár bízhatnak abban, hogy a későbbiekben a helyzet rendeződik, és az oroszok egyszer majd fizetnek, az eredetileg meghatározott devizában. Az orosz állam neve mellé ugyanakkor örökre megmaradó feketepont kerül a hitelminősítők regisztereiben, ami hosszú távra okozhat többletköltségeket Oroszországnak.

Ha bekövetkezik a csőd, azt nyilvánvalóan politikai státusz szerint értelmezik majd a világgazdasági szereplők. Moszkva és nyílt vagy hallgatólagos támogatói hivatkozhatnak arra – és teszi is –, hogy Oroszországnak nincsen semmiféle fizetési problémája, az importja szép jövedelmeket produkál, miközben az megcsappant, és ha nem tud devizában fizetni, az csak azért van, mert a szankciókkal mesterségesen elzárták a devizaforrásoktól. A másik oldalon viszont azt mondhatják, hogy ez a tény, nincs pénzük, csak rubel, de a kötvényeik kibocsátásakor nem erről volt szó.

Az esetleges – egyre valószínűbb – csőd piaci értékelésére aligha támaszkodhatunk. Az orosz már kivérzett (bár az RTS index így is kevesebbet esett idén, mint az amerikai  S&P 500), az orosz belföldi állampapírokat a szankciók miatt rég nem vásárolják külföldiek, nemzetközi kibocsátás értelemszerűen nincs. 

A rubel mintegy fél százalékot gyengült a dollár ellenében csütörtökön, de még így is a hétéves csúcsok közelében jár, és a világ legjobban teljesítő devizája az idén. Az árfolyamát nehéz értelmezni, mivel a devizaforrások kímélése érdekében az orosz állam tőkekorlátozásokat alkalmaz, mindenesetre a deviza olyan erős, ami már aggasztó is egyes gazdasági szereplők számára.

Hiába fenyeget a csőd, az orosz deviza akár még erősödhet is a közeljövőben, mivel a jövő héten a vállalatoknak adót kell fizetniük, rubelben, ami rubelkeresletet növelő devizaátváltásokhoz szokott vezetni. A dollár ellen a rubel akár az 50-es árfolyamot is elérheti a következő egy hétben az 53,5 körüli csütörtöki szintek után – idézte a Reuters az Alor Broker jegyzetét.