Szerdán bűnösnek ítélte a francia bíróság mind a 20 férfit, akiket 2015-ben megvádoltak 130 ember meggyilkolásával, amikor iszlamista fegyveresek összehangolt fegyver- és bombatámadást indítottak nyolc helyszínen Párizsban. A Bataclan zenecsarnokot, hat bárt és éttermet, valamint a Stade de France sportstadion kerületét órákon át támadták a francia fővárosban, amelyek megrázták Franciaországot, és mély nyomokat hagytak a társadalmon.

Az ítélethirdetésre szerdán került sor: bűnösnek találták Salah Abdeslam fő gyanúsítottat terrorizmus és gyilkosság vádjával – közölte Jean-Louis Peries bíró. 

Abdeslam életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat, korai szabadon bocsátás lehetősége nélkül. Ilyen ítéletet eddig Franciaországban mindössze négy alkalommal hoztak.

A 2015. november 13-i merényleteket elkövető csoport egyetlen túlélő tagjaként ismert 32 éves belgiumi születésű francia férfi a per elején még büszkén mondta, hogy az Iszlám Állam katonája, azonban néhány másik vádlottal később bocsánatot kértek az áldozatoktól.

A 10 hónapon át tartó tárgyalás alatt további tizenhárom személy – akik közül 10-et őrizetben helyeztek – szintén a tárgyalóteremben tartózkodott, akiket olyan bűncselekményekkel vádoltak, mint a támadók fegyverrel vagy autóval való ellátása, a támadásban való részvétel szándéka. A rendkívül hosszú tárgyalás alatt az áldozatoknak lehetősége volt részletesen tanúskodni, valamint az elhunytak családtagjai megoszthatták megpróbáltatásaikat és küzdelmeiket.