A SpaceX Starship nevű űrhajójának első prototípusa júliusra „a világűrbe repülésre kész” állapotba kerül – tweetelte kedden. Eredetileg tavaly nyáron tesztelte volna a SpaceX először az űrhajót a világűrben, de a fejlesztés és a hatósági engedélyek is csúsztak. A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) hétfőn azonban hozott egy döntő fontosságú környezetvédelmi határozatot, amely lezárta a program régóta várt értékelését. A cégnek ugyanakkor még több mint 75 hatósági előírást kell teljesítenie, mielőtt a repülési teszthez szükséges végső engedélyt kérelmezhetné.

Liftoff of the Ax-1 mission, the first fully private crew to the International Space Station, aboard a SpaceX rocket
Fotó: AFP


Musk egy sor tweetben közölte, hogy hétfőn este a SpaceX texasi Boca Chicában lévő létesítményében járt, hogy ellenőrizze az előrehaladást. Hozzátette, augusztusra tervezik a második űrutazást, azt követően pedig havonta akarnak repüléseket végrehajtani az űrben.

A vállalat mintegy 122 méter magas, többszöri repülésre képes űrhajójával rakományt és embereket is szállítana a világűrbe. A Starshipet és a Super Heavy hordozórakétát a SpaceX Raptor hajtóműsorozata hajtja. A vállalat már többször is végzett repülési teszteket a Starship prototípusával nagy magasságban, de az űrbe még nem jutott el.