A brazil Petrobras olajipari óriásvállalat részvényei pénteken 10 százalékkal zuhantak, miután az üzemanyag árának megemelését követően a parlament alsóházának elnöke, Arthur Lira azzal fenyegetőzött, hogy büntető adókat vetnek ki a cég rekordnyereségére, Jair Bolsonaro államfő pedig kongresszusi vizsgálatot helyezett kilátásba a vállalat vezérigazgatójával, igazgatóival és igazgatótanácsával szemben. Az elnök egy helyi rádióban nonszensznek nevezte, hogy a Petrobras árat emel, miközben extra profitot ér el.

Partial view of the Petrobras P-51 semi-submersible off-shore oil platform construction site at the Brasfelf shipyard in Angra dos Reis, 180 km south of Rio de Janeiro, Brazil, on August 21, 2008. Destined to the Marlin Blue oilfield, 175 km off the Brazilian coast, the P-51 is designed to extract more than 180,000 oil barrels and 6 millions of cubic meters of gas per day from a depth of 1,225 metres. State-owned oil company Petrobras has invested USD 830 million and employed more than 5,000 people in the exploitation of the Marlin oilfield. AFP PHOTO/Edson Passarinho (Photo by EDSON PASSARINHO / AFP)
Fotó: Edson Passarinho / AFP


Az államfő és a Petroleo Brasileiro SA, ahogy a vállalatot hivatalosan nevezik, között régóta húzódó konfliktus egyre kétségbeesettebbé válik, ahogy közeledik a négy hónap múlva sorra kerülő elnökválasztás.

A dél-amerikai ország legutóbb 11,7 százalékra mért inflációjának legfontosabb összetevője már eddig is a szállítási költségek ugrásszerű növekedése volt, és a közvélemény-kutatások szerint Bolsonaro lemaradóban van a szintén az elnöki posztra pályázó, baloldali Luiz Inacio Lula da Silva mögött. Ugyanezen felmérések szerint a brazilok egyre nagyobb része a hivatalban lévő elnököt okolja az ország gazdasági gondjaiért.

"A Petrobras káoszba taszíthatja egész Brazíliát" - posztolta Bolsonaro pénteken a Twitteren is. A cég vezetői nagyon jól tudják, mi történt, amikor a kamionosok 2018-ban sztrájkba léptek, aminek végzetes következményei voltak Brazília gazdaságára és a nép életére nézve – tette hozzá.

Az elnök által felemlített sztrájk a Bloomberg szerint anno megbénította az országot, és egy ilyen akció megismétlődése egy olyan választói csoport részéről, amely amúgy eddig Bolsonarót támogatta, nagyon káros lenne az elnök számára.

A Petrobras mindennek ellenére pénteken közleményben jelentette be, hogy finomítóiban 5,2 százalékkkal, literenként 4,06 reálra (300 forint) emeli a benzin árát, a gázolajét pedig 14 százalékkal, literenként 5,61 reálra (420 forint). Brazíliában a magas adók miatt már most is többe kerül egy tank benzin, mint a legtöbb latin-amerikai országban.

Bolsonaro, aki a brazil energiaügyi minisztert is leváltotta, egyébként már döntött a többségi állami tulajdonban álló olajvállalatot irányító Jose Mauro Coelho vezérigazgató eltávolításáról, aki azonban továbbra is ellátja feladatait, amíg a részvényesek a közgyűlésén meg nem szavazzák a tisztújítást.

Az államfő szerint a cégnek olyan új vezetésre van szüksége, amely megérti a vállalat társadalmi célját, és nem engedélyez olyan áremeléseket, melyek tönkreteszik a brazil gazdaságot, növekvő inflációhoz vezetnek és a már most is nagyon kritikus helyzetben élő lakosság vásárlóerejének további gyengülését idézik elő.

A Petrobras részvényei év eleje óta szintén közel 10 százalékkal gyengültek.