A brit Virgin Atlantic légitársaság kedden bejelentette, hogy a tetovált alkalmazottaknak többé nem kell eltakarniuk a varrást, amikor egyenruhát vesznek fel. Egyúttal bátrabban jelentkezhetnek a céghez a tetkóval rendelkezők is – számolt be róla a Fox Business.

A légitársaság közleménye alapján a jövőben minden alkalmazott, beleértve az utasokkal kapcsolatba kerülő személyzetet is, megmutathatja a bőrén szereplő alkotásokat a világnak.

Estelle Hollingsworth, a Virgin Atlantic személyzeti vezetője elmondta, hogy a légitársaság a legújabb, „Lásd másképp a világot” elnevezésű kampányának részeként lazít a korábbi szigorú és konzervatív tetoválási szabályokon. Hozzátette, hogy a kezdeményezés az emberek és az ügyfelek egyediségét ünnepeli.

Sokan arra használják a tetoválást, hogy ezzel fejezzék ki egyedi identitásukat, és az utasokkal, ügyfelekkel foglalkozó egyenruhás kollégáinkat sem szabad megfosztanunk attól, hogy ezt tegyék, amennyiben erre van igényük

– ismertette a döntést Hollingsworth.

Mindezek miatt a jövőben minden munkatársunk számára enyhítjük a tetoválásra vonatkozó korábbi korlátozásokat

– egészítette ki a vezető.

Hollingsworth hozzáfűzte, hogy a légitársaság azt szeretné, hogy mindenki önmaga lehessen, és a lépésnek köszönhetően az alkalmazottak is könnyebben tudnak majd azonosulni a vállalattal.

Fotó: Virgin Atlantic

A légitársaság múlt héten ünnepelte a Nemzetközi Légiutaskísérők Napját, és már akkor is a mostani bejelentés szellemében, azt előre vetítve posztolt egy olyan képet a közösségi oldalakon, ahol a repülőgép személyzetében több tetovált dolgozó is szerepel.

Bár a vállalat a kampánya során kihangsúlyozta, hogy ők az első brit légitársaság, amely engedélyezi a látható tetoválásokat, világszinten mégsem ők számítanak úttörőnek.

Az Amerikai Egyesült Államokban működő United Airlines tavaly nyáron jelentette be, hogy enyhít a korábbi szigorú szabályozáson. A Forbes akkori terjedelmes anyagából kiderült, hogy a tengerentúli légitársaság nemcsak a tetoválásokat engedélyezte a dolgozóknak, hanem a körömlakk, a természetes hatású smink és a kiengedett haj sem tabu többé már. Ez ráadásul a férfiak számára is engedélyezett, így ezentúl akár hosszú hajú vagy épp raszta férfiak is dolgozhatnak a repülőgép személyzetében.

Nem véletlen, hogy immár a második légitársaság hagy fel korábbi, dolgozóira vonatkozó szigorú gyakorlatával. A légi közlekedési iparág szereplői ugyanis súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. A koronavírus-járvány miatt a szegmens csaknem két évre parkolópályára került, és a munkahelyet váltók, vagy épp pályaelhagyók jelentős része nem tért vissza korábbi munkaköréhez.

Többek között a munkaerőhiány az oka az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló járattörléseknek, a káosz Nagy-Britanniában a leglátványosabb – nem véletlen, hogy egy brit légitársaság vezette be most is az enyhébb szabályozást.

Az alkalmazottakra vonatkozó előírások enyhítésétől a dolgozók elkötelezettségének javulását várják, és azt is, hogy ezzel több ember számára nyitják meg az ajtót a stewardess-munkakör felé.