Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök figyelmeztetett, hogy

Moszkva még az oxigént is el fogja zárni a balti országoktól, amiért Litvánia korlátozza az áruforgalmat Kalinyingrád és Oroszország között

írta meg az RT.

A Litvánia és Lengyelország közé ékelődött orosz exklávét egy vasútvonal köti össze az anyaországgal, amin keresztül a személy és áruforgalmat bonyolítják. Június elején a Vilnius közölte, hogy felfüggeszti az által szankcionált áruk forgalmát a vonalon. Litvánia brüsszeli utasításra hivatkozott.

Az Argumenty i Fakty című újságnak adott interjújában Medvegyev elmondta, hogy az EU nem ragaszkodott a korlátozások bevezetéséhez, az előző elnök az Egyesült államokat látja az eset mögött. 

6357130 14.10.2020 Deputy chairman of the Russian Security Council Dmitry Medvedev attends a meeting with Russian Academy of Science President Alexander Sergeev via teleconference call, at Gorki state residence, outside Moscow, Russia. Ekaterina Shtukina / Sputnik (Photo by Ekaterina Shtukina / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Ekaterina Shtukina / Sputnik via AFP

Litvánia aljas módon meghajolt az amerikai akarat előtt, ismét demonstrálva a debil, russzofób hozzáállást

- mondta Medvegyev. Azt is hangsúlyozta, hogy a tranzittilalom a Nyugat által Oroszország ellen kirobbantott háború része. Medvegyev kijelentette, hogy Moszkva kemény megtorló lépéseket fog tenni. Elmondta, hogy a megtorló lépések főleg gazdasági jellegűek lennének, amikkel

még az oxigént is elvágnák a balti országoktól. 

Dmitrij Medvegyev jelenleg az orosz Nemzetbiztonsági Tanács alelnöke. Szerinte országa asszimetrikus intézkedéseket is alkalmazhat Kalinyingrád miatt.

A konfliktus ilyen irányú eszkalációja rossz döntés volt. Akik ezt a döntést a leginkább meg fogják szenvedni azok Litvánia egyszerű polgárai, akik az európai életszínvonalhoz mérten egyébként is csak koldusok

– mondta Medvegyev. A korábbi elnök kemény szavai két nappal az után hangoztak el, hogy Gitanas Nauseda litván elnök kijelentette, hogy az áruforgalom korlátozását országa fenntartja és nem lesznek folyosók és kiskapuk, amikkel meg lehet kerülni a döntést. Arról is beszélt, hogy Litvánia nem fog meghátrálni a Kreml fenyegetései miatt.

8220069 20.06.2022 A man rides a bicycle on a viaduct crossing the Kaliningrad Sortirovochny (Sorting) railway station in Kaliningrad, Russia. Lithuania Says Ban on Rail Cargo Transit From Russia to Kaliningrad Directed by EU. The sanctioned goods, steel and other goods made from iron ore, will no longer be allowed to transit Lithuania from the 17th of June. Oil products are not subject to transit limitations and the transit will continue unhindered through August 10. Mikhail Golenkov / Sputnik (Photo by Mikhail Golenkov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Mikhail Golenkov / Sputnik via AFP

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell korábban kifejtette, hogy az unió nem akarja blokád alá vonni Kalinyingrádot és felül fogja vizsgálni a szankciókat, amik a exklávé áruforgalmát érintik.

Kiemelte, hogy Litvánia lépése pusztán a háború miatt Oroszországra kivetett szankciók megkerülésénekmegakadályozását szolgálják.

Litvániát már elérték az első orosz csapások a kalinyingrádi konfliktus miatt. A napokban a litván állami- és magánintézményeket túlterheléses kibertámadás érte. A támadásokaz az orosz Killnet hackercsoport vállalta magára. Elmondták, hogy lépéseik megtorlásul szolgáltak a kalinyingrádi blokád miatt.

Az oroszok lecsaptak Litvániára Kalinyingrád miatt

Úgynevezett túlterheléses kibertámadás érte hétfőn a litván állami- és magánintézményeket, elkövetőként a Killnet orosz hackercsoport jelentkezett, megtorlásul amiért a balti állam korlátozta a kalinyingrádi orosz exlávéba irányuló, területén áthaladó árutranzitot.