A litván országos kiberbiztonsági központ és a védelmi minisztérium által közzétett közlemény szerint

nagyon valószínű, hogy hasonló, vagy még intenzívebb támadásokra lehet számítani a napokban, különösen a logisztikai, energetikai, illetve pénzügyi ágazatokban.

A kiberbiztonsági szakemberek hozzátették, hogy az állami intézmények által használt biztonsági hálózatok is érintettek a mostani támadásban.

A litván adóhatóság például közleményben tudatta, hogy felfüggesztette tevékenységét, mert szokatlanul sokan próbáltak rácsatlakozni hálózatára. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az általa kezelt adatok biztonságban vannak.

A fő célpontok állami intézmények, szállítmányozási vállalatok és  sajtóorgánumok honlapjai

- ismertette Margiris Abukevicius védelmi miniszter-helyettes. Hozzáfűzte, hogy a kibertámadás első jeleire már június 21-én felfigyeltek.

Russian,Hooded,Hacker
Fotó: Shutterstock

A Killnet szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a támadás mindaddig folytatódni fog, amíg Litvánia fel nem oldja blokádját. 

Eddig 1652 hálózati felületet tettünk tönkre

- jelentette ki a hackercsoport.

Litvánia korábban arról értesítette a kalinyingrádi régiót, hogy június 18-tól leállítja az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk - építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és néhány más árukategória - vasúti tranzitját.

A korlátozás, amely, mint később kiderült, a közúti szállítást is érinti, elérheti az orosz anyaország és az exlávé közötti forgalom 40-50 százalékát.