Nemzetközi gazdaság

Microsoft: Orosz kiberkémek támadják Ukrajna szövetségeseit

A háború kitörése óta Ukrajnán kívül összesen 42 országban 128 szervezet is ugyanazon csoportok célpontja volt, és az esetek több mint 20 százalékában sikeres volt a feltörés.

Több kiberműveletet is végrehajtottak az orosz kormány hackerei  az Ukrajnával szövetséges országokban az ország februári inváziója óta – áll a Microsoft szerdai jelentésében.

A jelenlegi háború kiber vonatkozásai messze túlmutatnak Ukrajnán, ezzel jól mutatva a kibertér egyedi természetét– mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke a jelentésben. Moszka azonban a múltban már tagadta, hogy bármiféle külföldi számítógépes kémküldetést hajtana végre, mondván, az ellentmond az orosz külpolitikai elveknek.

A kutatók már a konfliktus kezdete óta nyomon követték az ukrán entitások elleni kibertámadásokat, amelyek az orosz állam által támogatott hackercsoportokhoz köthetők. A jelentés szerint Ukrajnán kívül összesen 42 országban 128 szervezet is ugyanazon csoportok célpontja volt a kémkedésre összpontosító feltörések során. 

Dangerous,Hooded,Hacker,Breaks,Into,Government,Data,Servers,And,Infects
Fotó: Shutterstock

A Microsoft szerint a feltörések az esetek 29 százalékában voltak sikeresek, és egyes esetekben még adatokat is tudtak lopni.

Ukrajnán kívül a másik fő célpont az Egyesült Államok volt, de más NATO-szövetséges államokat is támadtak, amelyek támogatták Ukrajnát a konfliktus közepette. Ide tartoznak a Dániában, Lettországban, Litvániában, Norvégiában és Lengyelországban, valamint Finnországban és Svédországban működő szervezetek. Utóbbi országok ráadásul már hangoztatták a NATO-szövetséghez való csatlakozási szándékukat is.

Úgy tűnik, a célpontok többnyire a kormányokhoz köthetőek, azonban támadtak humanitárius szervezeteket, kritikus infrastruktúra-szolgáltatókat és agytrösztöket is– áll a jelentésben.

A legfrissebb kutatás hat olyan incidenst idézett az invázió óta, amikor az ukrajnai célpontok elleni kibertámadások megelőzték a katonai támadásokat. Az egyikben az áll, hogy orosz hackerek megpróbálták feltörni egy ukrán atomenergia-vállalat számítógépes hálózatát egy nappal azelőtt, hogy az orosz hadsereg elfoglalta volna a vállalat legnagyobb üzemét.

 

kibertámadás hacker támadás kiberművelet Egyesült Államok támadás orosz-ukrán háború kémkedés
Kapcsolódó cikkek