A világ óceánjáróinak közel harmada látogathatja meg idén a görög vizeket a Cruise Lines International Association (CLIA) szerint, amely nemrég a Posidonia 2022 elnevezésű nemzetközi hajózási kiállításon ünnepelte a görög kormány elkötelezettségét a nulla szén-dioxid-kibocsátás és az alternatív tengeri üzemanyagok fejlesztése mellett.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A CLIA szerint az idei adatok is megerősítik Görögország vezető körutazási célpontként betöltött szerepének felértékelődését: a szervezet tagvállalatainak 279 tengerjáró hajójából 87 jár idén Görögországban. A tendencia még a járvány kellős közepén kezdődött, amikor a mediterrán ország vezette a hajózás újraindítását, és a lendület nem hagy alább - írja a Kathimerini görög napilap.

2022 az az év, amikor visszatérünk a pandémia előtti szintre az üzemben lévő tengerjáró hajók számát tekintve, míg 2023-ban várhatóan meghaladjuk a 2019-es utasszámot is– mondta Maria Deligianni, a CLIA keleti mediterrán térségéért felelős igazgatója.

Különösen Görögország esetében számítunk az idei évtől az óceánjáró hajók számának jelentős növekedésére. Idén összesen 25 különböző körutazási társaság látogat az országba, ami minden eddiginél több– hangsúlyozta az igazgató.

Marie-Caroline Laurent, a CLIA európai főigazgatója a nemzetközi kiállításon gratulált Kiriákosz Micotákisz miniszterelnöknek és Joánisz Plakiotákisz tengerészeti miniszternek, hogy támogatják az ágazat átállását a nulla szén-dioxid-kibocsátásra, és kiemelten fontosnak tartják az alternatív tengeri üzemanyagok fejlesztésének és ellátásának szükségességét, amelyek elengedhetetlenek, hogy 2050-ig elérje az ágazat a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Majd hozzátette, hogy a CLIA fenntarthatósági céljai persze jóval kiterjedtebbek, mint a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás. A sétahajózás a fenntartható turizmus szerves része, különösen Görögországban, amely az egyik legnépszerűbb körutazási célpont.

Annak érdekében, hogy megerősítsük a fenntartható turizmust az országban, összefogtunk a helyi és kikötői hatóságokkal, hogy felmérjük Korfu és Iraklio települések fenntarthatósági állapotát, és feltérképezzük a fenntartható turizmus jövőjét. És ezt az erőfeszítést kiterjesztjük más görögországi úti célokra is, mivel az ország egyre inkább vezető körutazási célponttá válik– tette hozzá.