Az amerikai kisvállalkozók 51 százaléka állítja, hogy májusban nem tudta betölteni nyitott állásait, ami megegyezik a szeptemberben felállított rekorddal, és rámutat a cégek tartós munkaerőgondjaira a rendkívül szoros munkaerőpiacon írja a Bloomberg.

Innovative,Architecture,And,Civil,Engineering,Building,Construction,Project.,Creative,Graphic
Fotó: Shutterstock

A mutatószám egyúttal négy százalékponttal haladja meg az áprilisi számot a Független Vállalkozások Nemzeti Szövetségének (NFIB) csütörtökön közölt felmérése szerint.

A teljes amerikai gazdaságot tekintve a betöltött állások száma ugyan lassan emelkedik, ám a kisvállalkozások továbbra is nehezen találnak munkavállalókat

mondta Bill Dunkelberg, az NFIB vezető közgazdásza. 

Az üres álláshelyek száma továbbra is meghaladja a munkanélküliekét, ami szoros munkaerőpiacot jelent, és további húzóerőt gyakorol a bérszintekre.

A kis cégek negyede mondta, hogy a következő három hónapban dolgozói bérének emelését tervezi. Ez elmarad a 2021 utolsó három hónapjában mért 32 százalékos rekordtól, de historikusan még mindig magas. A kis és nagy cégek is fizetésemelésekkel próbálják vonzani és megtartani a dolgozókat a munkaerőpiacon, de a kis cégeknek ez gyakran nehézséget okoz.

A tulajdonosok kétharmada számolt be arról, hogy májusban felvett vagy megpróbált felvenni munkatársakat, ami nyolc százalékpontos emelkedés áprilishoz képest, de a válaszadók 92 százaléka arról számolt be, hogy kevés volt vagy egyáltalán nem volt megfelelő képzettségű jelentkező az általuk betölteni kívánt pozíciókra.