Nemzetközi gazdaság

Népszavazással csatolnák Zaporizzsja régiót Oroszországhoz

Az oroszok által ellenőrzött Zaporizzsja régióban népszavazást készül tartani a Moszkva által irányított adminisztráció az Oroszországhoz való csatlakozásról. Hasonló tervek voltak korábban Herszon környékén is, ám ott a lakosság ellenállt a népszavazásnak.

A nép fogja eldönteni Zaporizzsja régió jövőjét. Erről még az idén szavazni fog a lakosság

- idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Vlagyimir Rogovot, Zaporizzsja megye orosz katonai és polgári közigazgatási főtanácsának tagját - írta meg a Reuters.

A régió nagyjából 60 százaléka orosz kézen van, ezeket a területeket az inváziós erők még a háború elején tudták elfoglalni. Hasonló törekvések vannak a szomszédos Herszon tartományban is, ahol egyelőre a lakossági ellenállás meghiúsította az elcsatolásról szóló referendum létrehozását.

ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - MAY 20: A soldier stands among damaged field following Russian attacks in Zaporizhzhia Oblast, Ukraine on May 20, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Rogov azt mondta, hogy a népszavazást akkor is meg fogják tartani, ha Oroszország nem tudja a teljes régiót az irányítása alá hajtani. A terület központja, Zaporizzsja város még ukrán fennhatóság alatt áll. Az egész régióban nagyjából 1,6 millió ember élt a háború február 24-ei kitörése előtt.

Az elcsatolási népszavazások teljes mértékben ellentmondanak Vlagyimir Putyin korábbi nyilatkozataival. Az invázió kezdetén az orosz elnök még arról beszélt, hogy Moszkva tervei között nem szerepel Ukrajna területeinek beolvasztása.

A régió lakosainak nagy része arra vár, hogy visszatérhessen az otthonába és a nagy Oroszország részévé válhassanak

- mondta Vlagyimir Rogov a RIA hírügynökség szerint. A Kreml megadja a lehetőséget a lakosságnak, hogy döntsenek a jövőjükről.

Ukrajna szerint semmi nem garantálja az oroszok által elfoglalt területeken tartott népszavazások hitelességét. Hasonló népszavazások voltak 2014-ben a Krím-félszigeten, illetve a két szakadár donbaszi régióban is.

Rogov arról is beszélt, hogy az első gabonaszállítmányok már a héten elindulhatnak az Azovi-tengeren, Bergyanszk kikötőből. Ukrajna álláspontja szerint minden gabonaszállítmány, ami az oroszok által elfoglalt területről indul az ország kifosztásának minősül.

 

elcsatolás háború Ukrajna Oroszország Népszavazás Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek