Nemzetközi gazdaság

Oroszország felmondta az amerikaiakkal kötött egyetértési megállapodását

Az orosz fél június elsején jegyzéket adott át a moszkvai amerikai nagykövetségnek a kultúráról, a bölcsészet- és társadalomtudományokról, az oktatásról és a médiáról szóló egyetértési kétoldalú megállapodás felmondásáról - jelentette be Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a pénteki sajtótájékoztatóján.

Az amerikaiaknak az orosz kultúra 'eltörlését' célzó akciói oda vezettek, hogy egyszerűen nincs értelme a memorandum további megőrzésének. Június 1-jén erről értesítést küldtünk az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének. Ismételten felhívjuk az amerikai fél figyelmét arra, hogy Washington bármilyen barátságtalan kirohanása elkerülhetetlen és megfelelő válaszlépést fog kapni

- mondta Marija Zaharova.

A szóvivő szerint

többé nem elfogadható, hogy az amerikai kormányzat, miközben az orosz kultúrát és annak minden hordozóját üldözésnek veti alá, továbbra is úgy népszerűsítse projektjeit és értékeit Oroszországban a memorandum égisze alatt, mintha semmi sem történt volna.

Szerinte az orosz írók, zeneszerzők, festők, mérnökök és még a topográfusok öröksége is támadás alatt áll az Egyesült Államokban. Hozzátette, hogy ezzel nem Oroszországot büntetik, hanem a világ civilizációját.

The,Lady,Is,Sitting,On,Grunge,Surface,Cement,Floor,hold,Violin
Fotó: Shutterstock

Korábban az amerikai külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki, hogy Moszkva felmondja a memorandumot és jelezte, hogy továbbra is szívesen látják az Egyesült Államokban az orosz diákokat és tudósokat.

Zaharova azt is közölte, hogy az orosz külügyi tárcához hétfőre bekérették az amerikai tömegtájékoztatási eszközök moszkvai képviseleteinek vezetőit, hogy tisztázzák velük Washington ellenséges irányvonalának következményeit és a médiaügyekben kialakult problematikát. Az orosz média és újságírók céltudatos zaklatásával vádolta meg az amerikai hatóságokat, valamint azzal, hogy módszeresen igyekeznek kiszorítani az információs térből a számukra nem rokonszenves hírforrásokat. Hozzátette, hogy egyes orosz tudósítók és médiumok bankszámláit zárolták az Egyesült Államokban, valamint elutasították a vízumuk és az akkreditációjuk megújítását.

Washington mindent megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse, betiltsa és korlátozza az orosz médiatermékeket és -tevékenységeket

- mondta a szóvivő. Arról is beszélt, hogy az amerikai hatóságok a tisztogatásba bevonták a nagy informatikai vállalatokat is, amelyek globálisan blokkolják a hozzáférést az orosz médiához. Zaharova a legkeményebb ellenlépéseket helyezte kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államokban akkreditált orosz újságírókat nem engedik ismét normálisan dolgozni.

 

kultúra Egyesült Államok háború művészet Oroszország USA memorandum
Kapcsolódó cikkek