Nemzetközi gazdaság

Rekord szintre drágulhat az amerikai gáz a nyáron

A járvány időszak elfojtotta a globális finomítói kapacitást és csökkentette az üzemanyag-készleteket. Most egy mozgalmas hurrikánszezon vár az Egyesült Államokra, ami még tovább drágíthatja az üzemanyagokat. Jelenleg a finomítók több mint 90 százalékát hasznosítják az USA-ban, ami öt éve a legmagasabb szint.

A világszerte lecsökkent üzemanyag-előállító kapacitások nagyobb nyomást gyakorolnak a globális készletekre, miközben a finomítók még mindig lábadoznak a világjárvány hatásai után. Mindezt pedig tetőzi a kezdődő hurrikánszezon.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA) közölte, hogy

az USA finomítóinak 47 százaléka olyan régióban van, ahol erős lesz a hurrikántevékenység a nyáron.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy amennyiben lecsap ezekre az üzemekre a szélsőséges időjárás az katasztrófához vezethet - írta meg a Business Insider.

Oil,Tanks,Stacked,In,A,Row,And,Dark,Storm,Clouds
Fotó: Shutterstock

Az atlanti hurrikánszezon várhatóan erőteljesebb lesz az idén. A J.P. Morgan elemzői szerint,

ha a hurrikánok miatt a texasi és louisianai finomítok nem tudnak működni, akkor az USA kifogyhat egyes üzemanyag fajtákból.

Szakértők szerint, ha egy hurrikán megrongál egy finomítót, akkor akár 4 évbe is telhet a helyreállítása. Az S&P Global amerikai finomítási részlegének alelnöke szerint a viharok miatt kialakuló hiány rekord szintre lökheti az üzemanyagárakat.

A nyári szezon előtt a gáz- és gázolaj iránti fogyasztó kereslet jelentősen megnő, az üzemanyag-előállítók viszont nem rendelkeznek akkora készletekkel, hogy ki tudják elégíteni az igényeket. Az EIA jelentésében az áll, hogy az ország finomítóinak több mint 90 százalékát üzembe állították, ilyenre az elmúlt öt évben nem volt példa. Ráadásul a világpiacról eltűnt napi 800 ezer hordó kőolaj a nyugati szankciók miatt, ez pedig tovább súlyosbítja a globális energiaválságot.

 

energiaválság gázolaj hurrikán szezon USA gáz olaj
Kapcsolódó cikkek