Irán bejelentette csatlakozási szándékát az emelkedő gazdaságú országokat tömörítő BRICS-csoportba, Argentína is követheti – számolt be róla a Reuters.

Az iráni Külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint Irán csatlakozása kölcsönösen előnyös lenne mind a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot magába foglaló társulásnak és az iszlám köztársaságnak is.

Marija Zaharova, az orosz külügyi szóvivő továbbá megerősítette, hogy Argentína is jelentkezett a csoportba, bár ezt még a hivatalos argentin szervek nem erősítették meg. Ismert, hogy Argentína elnöke, Alberto Fernandez az elmúlt napokban elhintette, hogy országa szívesen csatlakozna a BRICS-hez.

(220623) -- BEIJING, June 23, 2022 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping hosts the 14th BRICS Summit via video link in Beijing, capital of China, June 23, 2022.  Xi delivered remarks titled "Fostering High-quality Partnership and Embarking on a New Journey of BRICS Cooperation" at the summit. (Xinhua/Rao Aimin) (Photo by Rao Aimin / XINHUA / Xinhua via AFP)

Fotó: Rao Aimin

Miközben a Fehér Ház azon gondolkozik, hogy miként korlátozza vagy tegye tönkre a világot, addig Argentína és Irán a BRICS-be szeretne belépni

– nyilatkozta az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegrammon.

Oroszország régóta törekszik arra, hogy szorosabbra fűzze ázsiai és közel-keleti kapcsolatait, de az utóbbi időben sokkal intenzívebbé váltak ezek a tendenciák, hogy könnyebben áthidalhassák és átvészelhessék az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciókat.