Mérséklődött a kínai májusban a globális nyersanyagárak lehűlésével és a fogyasztói kereslet gyengülésével, teret engedve a hatóságoknak a monetáris politika lazítására és a gazdaság élénkítésére. A termelőiár-index 6,4 százalékkal emelkedett az áprilisi 8 után a múlt hónapban az egy évvel korábbihoz képest, ami 2021 márciusa óta a leggyengébb ütem – derült ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal pénteki adataiból.

Eközben a fogyasztói árak 2,1 százalékkal emelkedtek májusban, ami nem változott az áprilisi öt hónapos csúcsértékhez képest, és enyhén elmarad a 2,2-es piaci várakozásoktól. Továbbá elmarad a pekingi vezetés idei 3 százalék körüli fogyasztóiárindex-céljától is. Havi szinten pedig a fogyasztói árak 0,2 százalékkal estek májusban, ami öt hónap óta az első havi csökkenés volt.

(220315) -- CHANGCHUN, March 15, 2022 (Xinhua) -- A resident buys fruits at a supermarket in Changchun, northeast China's Jilin Province, March 15, 2022. Local authorities of Changchun is making all efforts to ensure sufficient supplies of goods and food amid recent resurgence of COVID-19 cases. (Photo by Xu Jiajun/Xinhua) (Photo by Xu Jiajun / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Xu Jiajun / AFP

A sertéshús ára, amely a kínai fogyasztóiár-index kulcsfontosságú eleme, 21,1 százalékot esett májusban. Ezzel szemben a friss zöldségek ára 11,6, a friss gyümölcsöké 19, az üzemanyagoké pedig 27,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A Bloomberg közgazdászai szerint a fogyasztóiár-index lassulásával párhuzamosan a viszonylag visszafogott fogyasztói infláció valószínűleg enyhíti a kínai döntéshozók azon aggodalmát, hogy mikor kell további ösztönző intézkedéseket hozniuk, miközben próbálják helyreállítani az ország járvány sújtotta gazdaságát.

kínai infláció People commute at central business district in Beijing on April 21, 2022. (Photo by Jade Gao / AFP)
Fotó: JADE GAO / AFP

Liu Pej-csien (Liu Peiqian), a NatWest Group kínai vezető közgazdásza szerint a változatlan fogyasztóiár-index azt sugallja, hogy gyenge a belső kereslet. Mivel a fogyasztóiár-index a kormány 3 százalékos célértéke alatt marad, és a termelőiár-index is normalizálódik, nem valószínű, hogy a kínai jegybank politikai aggálynak tekinti az inflációt, így  várhatóan az év végéig 20 bázisponttal csökkenti irányadó kamatát, valamint a kötelező tartalékrátát is visszafoghatja.