Nemzetközi gazdaság

Ukrajna legnagyobb élelmiszertermelője szerint élelmezési katasztrófa közeleg

A Myronivsky Hliboproduct (MHP) Ukrajna legnagyobb élelmiszertermelője. A vállalat vezetője szerint a globális élelmiszerválság katasztrófába fog torkolni. Elmondta, hogy több millió tonna termés vár arra, hogy elszállítsák az érintett régiókba, de ha nem nyílnak meg a kikötők rájuk fog rohadni.

A Világélelmezési Program (WFP) ugyan még nem látja olyan tragikusnak a helyzetet, mint az MHP, de azt senki sem vitatja, hogy a háború miatt Ukrajnában ragadt élelmiszer hatalmas gondokat okoz világszerte. A WFP áprilisi jelentése szerint

2022-ben 323 millió embert érinthet majd az éhezés. Ez a szám a háború kirobbanása előtt 276 millió volt.

Nem látom a fényt az alagút végén

- mondta John Rich, az MHP vezetője a Business Insidernek adott interjújában. Rich szerint a megoldás kézenfekvő, de a geopolitikai helyzet miatt elérhetetlennek tűnik.

Meg kell nyitni Ukrajna Fekete-tenger menti kikötőit.

A tenger felől Oroszország blokád alá vonta az országot, ráadásul rengeteg akna is úszik a vízen és a harcok miatt senki nem mer elindulni. Pedig az ukrán termények elszállításához kulcsfontosságúak a tengeri utak, hiszen ezeken a csatornákon jut el az élelem a világ számos országába.

A világ globális búza és kukorica ellátását 12 és 17 százalékban Ukrajna adta.

Rich és több élelmezésbiztonsági szakértő szerint, ha nem nyitják meg az ukrán kikötőket, akkor ez a rengeteg élelmiszer mind kárba vész.

Evacuated refugees from Mykolaiv arrived in Odessa
Ételosztás Odesszában. Fotó: Anadolu Agency via AFP

Rich arról is beszélt, hogy idén nagyjából 45 millió tonna gabonát tudnak betakarítani,

de ennek csak minimális részét tudják exportálni. Hozzátette, hogy a munkatársaik már hozzászoktak ahhoz, hogy egy háborúban kell dolgozniuk, illetve a termelés nagy része az ország nyugati és dél-nyugati részét érinti, ahol kevesebb a harc.

Az MHP vezetője azonban felhívja rá a figyelmet, hogy hiába takarítják be ezt a nagy mennyiségű terményt, ha nem tudják eljuttatni a Közel-Keletre, Észak-Afrikába vagy akárhová. Rich elmondta, hogy egye termények gyorsan oxidálódnak, ilyen például a napraforgómag, amiből hatalmas mennyiség rekedt az odesszai kikötőben. Ráadásul még 2021-ből elraktározott áruk is beragadtak a harcok miatt.

Május 26-án a Kreml közölte, hogy átengedik az ukrán élelmiszerszállítmányokat a Fekete-tengeren, ha a nyugat feloldja a szankciókat.

Ukrajna zsarolásnak nevezte az ajánlatot.

A krízist egyedül a vasúton történő tudja enyhíteni, de ez lassú és nehézkes folyamat. A vámeljárások és az egészségügyi ellenérzések nagyon megnehezítik ezt a folyamatot, de egyelőre nincs jobb megoldás.

 

MHP éhezés háború élelmiszer Ukrajna Oroszország élelmezés
Kapcsolódó cikkek