Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij: Oroszország túszul ejtette Afrikát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Afrikai Unióhoz (AU) intézett beszédet hétfőn. Szerinte Moszkva túszul ejtette Afrikát azzal, hogy nem engedi ki az ukrán kikötőkből az ott rekedt gabonát.

Emberek milliói éhezhetnek az orosz-ukrán háború következményeként kialakult globális élelmezési válságban. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát blokád alá kerültek a még ukrán kézen lévő Fekete-tengeri kikötők is, így ezen az útvonalon nem lehetséges a terményeket elszállítani Észak-Afrikába. Az így kialakult válságban akár 400 millió ember is éhezhet, főleg Afrikában és a Közel-Keleten.

Fotó: AFP

Moussa Faki Mahamat, az AU elnöke a globális stabilitás helyreállítása érdekében arra kérte a feleket, hogy üljenek tárgyaló asztalhoz - írta meg a BBC. A nyugatiországok is azt kérik Moszkvától, hogy a harcok ellenére biztosítsa az ukrán élelmiszerszállítmányoknak a biztonságos áthaladást a tengeren. Ehhez viszont az Odessza körül hánykolódó tengeri aknákat is ki kellene halászni, ezt viszont Ukrajna addig nem hajlandó megtenni, ameddig Oroszország nem biztosítja a biztonságos hajózást a tengeren. Moszkva korábban jelezte, hogy feloldja az Odessza körüli blokádot az élelmiszerszállítmányok előtt, azzal a feltétellel, hogy ellenőrzési jogkört kapnak az Odesszában megforduló hajók felett. Kijev ebbe nem tud beleegyezni.

Ezen a négy útvonalon hozhatják ki a gabonát Ukrajnából

A legnagyobb ukrán élelmiszer-termelő vállalat, a Myronivsky Hliboproduct (MHP) vezetője szerint globális élelmiszerválságot fog okozni, ha az országban ragadt több millió tonna termést nem tudják elszállítani. Ez a válság több száz millió embert érinthet.

Az Ukrajnában ragadt termények az egész világon felfelé hajtják az inflációt. Számos termék ára emelkedik, például az étolajé, vagy a műtrágyáé. A nyugati országok és Ukrajna folyamatosan keresi a Fekete-tengeri útvonal kiváltásának lehetőségeit. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a mai napon Luxemburgban, a külügyminiszterek rendszerinti találkozóján kijelentette, hogy Magyarország kész tranzit folyosóként szolgálni az ukrán gabona számára, hogy ezzel nyisson utat az élelmiszerválság megoldásához.

Szijjártó: Magyarországon keresztül is menekíthetik az ukrán gabonát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint ameddig nem születik meg a béke a harcban álló felek között, addig is biztosítani kell, hogy a világ legjelentősebbnek számító élelmiszerexportőrei a világpiacra vihessék az árujukat.

Afrika valójában a túsza azoknak, akik háborút indítottak a nemzetünk ellen

- ezt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AU előtt. Kijelentette, hogy kormánya folyamatosan keresi a módját, hogy a határain belül rekedt élelmiszert eljuttathassa a rászoruló országoknak.

Ez a háború nagyon távolinak tűnhet az önök számára, de a hatásait afrikai családok milliói érzik az árak rohamos növekedésén keresztül

- mondta az ukrán elnök.

Josep Borrell, az külpolitikai főképviselője hétfőn Luxemburgban a külügyminiszterek találkozóján azt mondta, hogy Oroszország szándékosan akar éhezést kirobbantani a világon, és ez egy igazi háborús bűn. Hozzátette, hogy

fel fogja venni a kapcsolatot az afrikai országok képviselőivel, hogy Moszkva ellenes szankciókról tárgyaljon velük.

Ezzel együtt visszautasította Oroszország azon kijelentéseit, hogy az élelmezési válságot a nyugati szankciók okoznák a világon.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona exportőre. Az Egyesült Nemzetek élelmezési és mezőgazdasági szervezetének adatai szerint Moldova van a leginkább kitéve az ukrán terményeknek, hiszen importja 92 százalékát Kijev adja. A sorban következők Libanon 81 százalékkal, Katar 64 százalékkal, Tunézia 49 százalékkal, Líbia 48 százalékkal és Pakisztán szintén 48 százalékkal. Említést érdemel még Indonézia, Malajzia, Egyiptom és Banglades, akik szintén jelentős mennyiségű ukrán gabonát importálnak.

 

élelmezési válság éhezés Fekete-tenger gabona Afrika Ukrajna Oroszország Odessza blokád
Kapcsolódó cikkek