A nagy-britanniai törvényhozás hétfőn jóváhagyta a brit északi-tengeri olaj- és gázkitermelőkre kivetett 25 százalékos extraprofitadót, amely a kormány szerint egy év alatt 5 milliárd fontot (mintegy 2400 milliárd forint) fog hozzátenni a költségvetéshez – számolt be a Reuters.

Az extraprofitadó az olaj- és a gázárak megugrásából származó nyereséget célozza majd, hiszen a világjárvány miatti lezárások megszűnése, valamint az orosz–ukrán háború kitörésével összefüggő globális bizonytalanságok miatt az energiakereslet jócskán megugrott, és az árak is nagyot nőttek.
A törvényjavaslat hivatalosan még nem emelkedett jogerőre, ugyanis még át kell mennie a Lordok Háza néven ismert felsőházon is. Ott ugyan módosíthatják a törvényjavaslatot, de nagyon ritkán próbálják megakadályozni a törvényalkotást.

Members of the Red Rebel Brigade - an international performance artivist troupe - join climate activists from the Extinction Rebellion protest group, as they demonstrate against fossil fuel use, outside of the Scottish Parliament Building in Edinburgh on April 1, 2022. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)
Fotó: Andy Buchanan / AFP

Az extraprofitadó tervét először május 26-án jelentette be a konzervatív kormány, ám akkor az olaj- és gázipari vállalatok kritikával fogadták, arra hivatkozva, hogy csökkentené a beruházásokat és a hazai termelést.

A kormány egyúttal beruházásösztönzést is tervez – ami azt jelentené, hogy a cégek 91 penny adókedvezményt kaphatnak minden egyes font után, amelyet új olaj- és gázkitermelésre költenek –, hogy ezzel erősítse az energiabiztonságot.

A javaslat a 2025-ös végdátumot írja elő, és lehetővé tenné a cégek számára, hogy az adóval szemben beszámítsák a régi mezők leszerelésének és a kitermelőmezők villamosításának költségeit.

Klímaaktivisták és ellenzéki politikusok élesen bírálták a törvénytervezetben ismertetett ösztönzőmechanizmust, mivel álláspontjuk szerint nem nyújt adókedvezményt a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó beruházások számára.

A villamosenergia-ágazat egyelőre megúszta az extraprofitadót. Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy Johnson a távozásáig hátralévő időben nem tervezi kibővíteni az adónemet a szektorra.