Az Oroszország elleni szankciók és felháborodás a Trafigura nevű árupiaci kereskedőt arra késztette, hogy eladja érdekeltségét a Vosztok olajprojektben, melyet Vlagyimir Putyin személyesen is támogatásáról biztosított, méghozzá egy mindössze kilenc nappal a háború előtt alapított hongkongi cégnek, a Nordic Axisnak – írja a Financial Times.

Mindez rávilágít az árupiac új szereplőire, melyek az orosz olaj kereskedelmét bonyolítják az invázió óta. 

A Nordic Axis ugyan csak napi 20 ezer hordó orosz olajat értékesít, ám az új kereskedők összesen mintegy napi 450 ezer hordónyi olajat továbbítanak a svájci Petro-Logistics adatai alapján. Noha az orosz olaj kereskedelme nem tiltott a jelenleg érvényben lévő szankciók alapján, a Trafigura a közvélemény haragjától tartva visszavett tevékenységéből.

Trafigura

Fotó: SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Arról is keveset tudni, hogy mik voltak az ügy részletei, mellyel a sarkvidéki beruházásban lévő 10 százalékától megvált a Trafigura, ugyanakkor a cég azt állítja, hogy a Nord Axis a projekthez tartozó 5,8 milliárd dolláros hitelt is átvette tőlük. 

Az sem világos, hogy az összesen 7,3 milliárd dolláros beruházásra honnan volt pénze a frissen bejegyzett cégnek.

Amikor az évi 230 milliárd dolláros forgalmat bonyolító Trafigura 1,5 milliárd dollárnyi saját tőkével és a Moszkvai Hitelbanktól kapott 5,8 milliárd dollárral beszállt a projektbe tavaly, az a cég legnagyobb beruházását jelentette. A szingapúri és hongkongi céges iratok alapján a Nord Axis egy szingapúri egykori Glencore kereskedőhöz és egy energiaügyekben tevékenykedő török ügyvédhez kötik.

A céget azonban a belize-i Allex Deeraj Heredia hozta létre, ám ő az FT-nek elmondta, nincs beleszólása a cég ügyeibe, a tényleges tulajdonost pedig hongkongi partnere, az Asia Business Consultants ismerheti, de úgy tudja, egy azeri személyről van szó.

A cég már három igazgatót váltott rövid élete során, de a jelenlegi az a Murat Sayin, aki CB Enterprises Pte Ltd nevet viselő vállalatnak is az egyik igazgatója. 

Ezt a céget használta Vosztok projektben történő tulajdonszerzésre a Trafigura is. 

A CB Enterprises másik új igazgatója pedig Sukhjeet Singh Sekhon. A bírósági iratok alapján ugyanez volt a neve a Glencore egyik 2013-as olajkereskedőjének.

A vállalat titkára Randhir Ram Chandra, akinek a nevét viselő szingapúri ügyvédi iroda vállalati szerkezettel foglalkozik, és nem válaszolt a lap kérdéseire. A cég tulajdonosa az Asia Business Consultants, mely ugyanabba a hongkongi toronyházba van bejegyezve, mint a NordAxis. Oroszország a Vosztok projektet az amerikai Permi medencéhez vagy a szaúdi Ghavar mezőhöz hasonló méretre szeretné növelni, idővel napi 2 millió hordónyi termeléssel. Az olajat az északi tengeren keresztül juttatnák hajók Európába és Ázsiába az eredeti tervek szerint.