Bár fel szeretnénk hagyni a fosszilis energiahordozók használatával, a földgáz mégis része lehet az energiamixnek, miként az atomenergia is mint átmeneti energiahordozó, melyek egyaránt elengedhetetlenek a zöld átmenethez és a klímacélok megvalósításához – jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Mairead McGuinness a taxonómia-rendelet módosítását célzó EP-javaslatról – mely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül – tartott vitán kiemelte: a taxonómia önkéntes eszköz, ami magánberuházásokat igyekszik ösztönözni arra, hogy olyan területekre fektessenek be, amelyek segítik a klímacélok elérését. Az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedéshez szintén ilyen beruházásokra van szükség – mondta.

Emlékeztetett: 

a tagállamok teljes mértékben önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket. 

Az Európai Bizottság egyetlen tagállamot, vagy magánberuházót sem kötelez arra, hogy atomenergiába vagy gázberuházásokba fektessen, ugyanakkor kritériumokat határoz meg arra, hogy a gázba vagy az atomenergiába való megfeleljen és segítse a kitűzött célokat.

Potato crops are sprayed in front of the Energie Baden-Wuert
Fotó: Getty Images

Biztosítani kell, hogy a gáz, illetve az atomenergiai infrastruktúrák átalakulhassanak alacsony vagy nulla károsanyag-kibocsátású erőművekké – közölte. A gáz vagy az atomenergia használata nem történhet a megújuló energiaforrások rovására, ahogy szükséges az is, hogy a magánberuházások hozzájáruljanak a hosszútávú klímacélok megvalósításához, a klímasemlegesség eléréséhez – szögezte le az uniós biztos.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során kiemelte: Európa energiaválságban van, emelkednek az árak, bizonytalan az ellátás, a taxonómia-rendeletre vonatkozó módosító javaslat pedig csak tovább súlyosbítaná a helyzetet.

Hangsúlyozta: nemet kell mondani a javaslatra, ugyanis 

az atomenergia és a földgáz fenntartható energiahordozók, nélkülözhetetlenek a klímavédelemhez. 

A javaslat elfogadása ellehetetlenítené a klímacélok teljesítését.

Európának az energia-függetlenségre kell törekednie, ami új atomerőművek és a cseppfolyósított földgázterminálok létesítése nélkül megvalósíthatatlan. A javaslat fokozná az európai energiaellátás kiszolgáltatottságát – figyelmeztetett.

Csak az atomenergia használatával lehetséges a megfizethető rezsiárak fenntartása

–  fogalmazott Gyürk András, majd hozzátette: meg kell védeni az európaiakat az energiaválságtól, ezért kell nemet mondani a javaslatra.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője a vita során úgy fogalmazott: a tét nem kevés: megfizethető és fenntartható energiaárakat biztosítunk-e polgáraink számára, vagy veszélybe sodorjuk az eddigi eredményeket, s ez által elszálló rezsiárakat és kiszámíthatatlan energiaárakat szabadítunk-e a lakosságra.

Kijelentette: a klímasemlegesség eléréséhez és a rezsiköltségek alacsonyan tartásához szükség van a nukleáris és földgáz alapú beruházásokra. Ezek környezetbarát technológiák, melyek felhasználásával nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát lehet termelni, biztosítva a tagállamok rezsicsökkentő intézkedéseinek fenntarthatóságát.

A jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy hosszútávon és fenntartható módon megőrizzük az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét

– tette hozzá Tóth Edina.