Képtelenek lépést tartani az elszálló alapanyagárakkal az angol kifőzdék. Az ikonikus fish and chips büfék, amelyekből az Egyesült Királyságban több mint 10 ezer található, egyre nehezebb helyzetben vannak. A Daily Express című lap értesülései szerint a büfék nagyjából fele, azaz ötezer kifőzde zárhat be az miatt. Erre nem először panaszkodnak már az iparág szereplői. 

Több ezer fish and chips bolt húzhatja le a rolót a következő egy évben

Erős nyomás helyeződik a brit fish and chips boltokra, mivel a tőkehal és az étolaj ára is az egekbe szökött az orosz–ukrán háború kezdete óta.

A lapnak nyilatkozó büfések arra panaszkodnak, hogy az ukrajnai háború miatt annyira felmentek az árak, hogy lassan elérik azt a pontot, amikor már nem éri meg ételt főzni. A tőkehal kilónkénti ára például néhány hónap alatt 8 fontról 14 fontra emelkedett. Ezt ráadásul az orosz importhalakra kivetett 35 százalékos vám is tovább növelte. Emellett a krumpli ára is az egekbe szökött. 

A büfék most azt kérik a kormánytól, hogy vonja vissza az orosz halászokra kivetett extra vámokat. 

Brexit, Goodbye EU.
Fotó: Mathias Zwick / AFP

A kifőzdék addig is más alternatívák után néznek, az egyik ilyen lehet a hekk, amely Magyarországon például kifejezetten népszerű. A lapnak nyilatkozó büfések szerint abban egyetért mindenki, hogy Vlagyimir Putyint meg kell büntetni a háború kirobbantása miatt, de ennek nem olyan áron kellene történnie, hogy közben angolok ezreit teszik munkanélkülivé.