Egy héten belül másodszor mondott le Mario Draghi olasz miniszterelnök, a másodikat el is fogadta Sergio Mattarella államelnök. A konzervatív Il Tempo című lap értékelése szerint „Draghi öngyilkosságot követett el”, a La Stampa „politikai gyilkosság” áldozataként aposztrofálta és hozzátette, hogy a kormányt „elsüllyesztették”.  

Az olasz belpolitikában – szokás szerint – nagyban megy az egymásra mutogatás, hogy ki csinálta ki a nemzetközi tekintélynek örvendő Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét, akinek reformprogramja az elmúlt években a felszínen tartotta az olasz gazdaságot, legfőképpen az államadósságot, az olasz állampapírok hozamát. 

Italian President Sergio Mattarella attends the 'Verso Sud' forum at Villa Zagara in Sorrento, Southern Italy, on May 13, 2022. The Forum aims to present a vision and development agenda for Southern Italy, focusing on its role as a strategic hub and connection platform for Europe in the Mediterranean and Wider Mediterranean macro-area of reference. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP)
Sergio Mattarella olasz államfő nem tudta megakadályozni az újabb kormányválságot - Fotó: Eliano Imperato / AFP

 

A közvélemény-kutatások szerint az olaszok többsége inkább Draghit látná, látta volna szívesen a miniszterelnöki bársonyszékben, és nem szerettek volna előrehozott választásokat. „A kormány összeomlása benne volt a levegőben, de még az olasz viszonyok közepette is szürreális volt” – nyilatkozta a Financial Timesnak a Lorenzo Pregliasco, a torinói YouTrend politikai elemző- és kutatócég alapítója. „Senki nem akarja vállalni a felelősséget a kormányválságért” – tette hozzá.  

A politikai elemzők szerint 

az 5 Csillag Mozgalom rossz taktikája, Draghi vonalassága, egyenessége, valamint a Liga reálpolitikai esélylatolgatásai vezettek az összeomláshoz. 

A Silvio Berlusconi által vezetett Forza Italia, a Liga, valamint az 5 Csillag Mozgalom egyaránt úgy döntött, hogy bojkottálja a Draghi ellen indított bizalmatlansági szavazást szerdán. Ezt maga a miniszterelnök kérte, miután azzal vádolta koalíciójának tagjait, hogy felforgatják a kormány reformprogramját és meghátrálásra kényszerítik őt.  

Salvini aggódva figyeli a Giorgia Meloni nevéhez köthető szélsőjobboldali rivális, az Olasz Testvériség térnyerését – ez 2021 óta tart, a szélsőjobb folyamatosan veszi el a Liga szavazóbázisát. A közvélemény-kutatások szerint a jobboldal nyerne egy előrehozott választáson, így 

Salvininek érdeke volt borítani a koalíciót, mielőtt a Testvériség túlságosan a fejére nőne.  

Draghi pedig belesétált a csapdába, bizalmi szavazást kért maga ellen, amivel tálcán kínálta fel a jobboldalnak az előrehozott választás lehetőségét. A 74 éves volt jegybankár 2021 elején nemzeti egységkormányt kovácsolt össze – még a koronavírus-válság idején. Sikeresen megoldotta a járványkezelést, reformprogramja és nemzetközi befolyása – az EU-pénzekért folytatott küzdelemben – biztosította az olasz gazdaság felpattanását a 2020-as 9 százalékos GDP-zuhanás után. Brüsszel a járványt követő újjáépítési alapból a legnagyobb összeget, 200 milliárd eurót folyósít Rómának.  

Elemzők szerint azonban Draghit folyamatosan frusztrálta a reformokkal kapcsolatos belpolitikai kötélhúzás. Olyan fontos, de idegtépő témákban kellett egyeztetnie, mint például az új versenyjogi törvény, a tengerparti strandok koncessziója, vagy az ingatlan-nyilvántartások reformja az adóbeszedés hatékonyságának javítása érdekében. 

A belpolitikai feszültségeket csak tovább élezte az oroszok Ukrajna ellen indított inváziója – az 5 Csillag és a Liga hagyományosan szoros kapcsolatokat ápolt Moszkvával és Putyin elnökkel.  

A bomba végül a múlt héten robbant, amikor az 5 Csillag bojkottálta a kormány 26 milliárd eurós csomagját, amely az olasz családokat igyekezett volna megvédeni az elszabaduló inflációról. Giuseppe Conte, az 5 Csillag vezetője saját népszerűségét igyekezett menteni, miután az ukrán háborúval kapcsolatos belső pártviták miatt Luigi Di Maio külügyminiszter júniusban kilépett a populista pártból és a kormányt támogatta a kérdésben. 

A pártszakadás arra kényszerítette Contét, hogy megerősítse saját pozíciót, kénytelen volt erőt mutatni, hogy megállítsa támogatóinak további erózióját. Eltaktikázta magát azonban, mert arra számított, hogy Draghi bármi áron megpróbálja összetartani a koalíciót, a miniszterelnöknek azonban már túl sok volt az 5 Csillag meggyengült vezetőjének különutassága.  

A miniszterelnök tűrőképességét próbára tette az is, hogy a Liga támogatta a taxisok sztrájkját, a fuvarozók a versenyjogi törvény miatt tiltakoztak, ami viszont feltétele az uniós támogatások folyósításának. Elemzők szerint 

itt követte el Draghi az első hibát – nem lett volna szabad már az első lemondását sem bejelentenie. 

Ezzel ugyanis lavinát indított el, kiélezte a koalíción belüli feszültségeket és hiába nem fogadta el távozási szándékát Mattarella köztársasági elnök, Draghi már kényszerpályára került. Visszatérte után kemény hangot ütött meg, úgy vette át ismét a kormány vezetését, hogy előtte nem egyeztetett a kabinet meghatározó erőivel.  

Ebben a helyzetben viszont a jobboldali pártok kihasználták a kínálkozó lehetőséget: Salvini meggyőzte Draghit, hogy az előrehozott választások jobbközép kormányzáshoz vezethetnek. 

A La Republica című lap csütörtöki címlapján a következő szöveg szerepelt: „Olaszországot elárulták”.