A phenjani orosz nagykövetség szerint Észak-Korea munkásokat küldene az elfoglalt ukrán területekre, Moszkva velük építtetné újjá az egyébként általa lerombolt infrastruktúrát – adta hírül egy szöuli hírportál

This picture taken on August 11, 2017 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 12, 2017 shows North Korean youths and workers and trade union members holding a rally to protest the UN Security Council's "sanctions resolution" at the Youth Park Open-Air theatre in Pyongyang. - Nearly a week ago, the UN Security Council unanimously passed fresh sanctions against Pyongyang over its weapons program, including export bans, a new punishment that could cost North Korea $1 billion a year. (Photo by various sources / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Észak-koreai munkások és fiatalok tiltakoznak az ENSZ szankciók ellen - Fotó: STR / AFP

A nagykövet, Alekszandr Macegora szerint számos lehetőség kínálkozik az észak-koreai munkaerő számára Donyeck és Luganszk megyékben, amelyek köztársasággá kiáltották ki magukat, ám sem Kijev, sem a nemzetközi közösség nem ismeri el őket. Az észak-koreaiak részvétele az újjáépítésben megsértené az ENSZ által hozott szankciókat.  

Macegora az orosz Izvesztyija című lapnak nyilatkozva közölte, hogy 

a magasan képzett és keményen dolgozó koreai építőmunkások, akik a legkeményebb körülmények között is megállják a helyüket, segíthetnek nekünk a társadalmi infrastruktúra és az ipari létesítmények újjáépítésében.

Észak-Korea egyike azon keveseknek, akik elismerik a két szakadár köztársaságot. Phenjan szerint Kijev is része a velük szemben ellenséges washingtoni álláspontnak. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Oroszország „segítségkérése” Észak-Koreától arra utal, hogy Moszkvának elfogytak a szövetségesei, csak azok maradtak, amelyek mind politikailag, mint pénzügyileg tőle függnek.  

Ukrajna már korábban megszakította politikai és gazdasági kapcsolatait Észak-Koreával, az ENSZ-szankciók jegyében. A nemzetközi szervezet büntető intézkedésekkel arra akarja rákényszeríteni Phenjant, hogy az hagyjon fel atomfegyverkezési programjával.  

Észak-Koreában szinte hagyomány már, hogy devizabevételeit külföldre küldött munkásokkal szerzi be. Az ENSZ-szankciók nyomán kénytelen volt felhagyni ezzel, 2019-ben visszarendelte munkásait, akik korábban Oroszországban, Kínában, Laoszban és Vietnámban dolgoztak. 

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy annak idején Moszkva is megszavazta az Észak-Korea ellen hozott ENSZ-szankciókat. Ha valóban alkalmaz a kommunista államból érkező munkavállalókat, akkor az ENSZ biztonsági tanácsának legitimitása és ereje erősen sérül.