Egy hét alatt 75 centtel drágult, és elérte a 205,54 eurót az alapvető termékeket – pulykahús, csirke, tőkehal, makréla, hagyma, burgonya, sárgarépa, banán, alma, narancs, rizs, spagetti, cukor, sonka, tej, sajt és vaj – tartalmazó kosár ára a Portugál Fogyasztóvédelmi Szövetség (Deco) adatai szerint. 

A legnagyobb mértékben pedig a teljes kiőrlésű gabonák, a rizs, a tonhal, a paradicsom, a tészta, a pulykacomb és az alma drágultak július közepén a vizsgált 63 nélkülözhetetlen élelmiszer közül.

A teljes kiőrlésű gabonák például több mint 26 százalékkal, a rizs 11 százalékkal, az olívaolajban eltett tonhal pedig 9 százalékkal került többe a boltok polcain, mint a megelőző héten.

Fruit are seen for sale at a market in Cascais, Portugal on July 13, 2022. Portugal's consumer price index (CPI), a main gauge of inflation, jumped 8.7% year-on-year in June, at their fastest pace since December 1992, according to data released by the National Statistics Institute (INE) on Tuesday. (Photo by Pedro Fi˙za/NurPhoto) (Photo by Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto via AFP

Az ukrajnai háború kitörése óta 21,91 euróval nőtt a létfontosságú termékekből álló kosár ára, ami 11,94 százalékos növekedést jelent a február 23-i értékhez képest. A fegyveres konfliktus tovább pörgette az inflációt, gyorsabb ütemben nőttek az energiaárak, valamint az évtizedek óta nem látott aszály is kihatással volt mind az energiaárakra, mint a nyersanyagárak emelkedésére – derül ki a Deco felméréséből.

View of the photovoltaic panels at the floating solar power
Fotó: SOPA Images

Az elkerülése érdekében a portugálok próbálják diverzifikálni az energiaellátást, így a Greenvolt megújuló energiaforrásokra specializálódott vállalat bejelentette, hogy csaknem 90 ezer napelememet vásárolnak és telepítenek, mintegy 30 millió euró értékben Közép-Portugáliában.

A cég igazgatója, Carlos Coelho szerint az év utolsó negyedében fejeződnek be a munkálatok, a napelempark csaknem 90 hektárt foglal majd el, mintegy 48 megawattos teljesítménnyel.

Becsléseink szerint több mint 20 ezer otthont láthat el tiszta, zöld energiával a napelempark– hangsúlyozta az igazgató.

Miután Tábuán megtermelik az áramot, a Greenvolt a nemzeti villamos energia hálózatba juttatja, hogy azt piaci áron értékesítse.