Németországban egyre nagyobb az aggodalom az energiaellátás miatt, miután Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázáramlást. A német kormány rendkívüli intézkedéseket jelentett be júniusban a gázfogyasztás csökkentésére, hogy legyen készlet a téli szezonra. A gázblokád következtében újraindítják a széntüzelésű erőműveket, és kevesebb energiafogyasztásra ösztönzik az ipart. Robert Habeck alkancellár, német gazdasági miniszter a múlt hónap végén kihirdette a háromfokozatú országos földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fázisát, és elismerte, hogy súlyos gázhiánnyal küzdenek. A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége is megerősítette, hogy nagy a baj, és teljes összeomlásra figyelmeztettek, szerintük az még a korábban megélt pénzügyi válságnál is súlyosabb lesz.

A német gazdasági miniszter tippjei a lakosságnak

Robert Habeck energiatakarékossági kampányt indított a lakosságnak, amely a 80 millióan az energiaváltozásért elnevezés alatt fut. A miniszter és az energiahatékonysági csoport vezetője konkrét tanácsokkal is szolgál a lakosságnak.

  • Zuhanyozzanak kevesebbet és rövidebb ideig, lehetőleg csak öt percig, ezzel az átlaghoz képest 30 százalékkal kevesebb energiát használnak.
  • Csökkentsék a víz hőfokát fürdés közben, a szokásostól legalább három fokkal, de az se baj, ha inkább hideg vízzel zuhanyoznak és mosnak kezet.
  • Használjanak okoszuhanyfejeket, amelyek gazdaságosabbá teszik a vízfogyasztást. Az okoszuhanyfej változtatja a színét, így az illető tudni fogja, hogy hány liter vizet használt el mosakodás közben.
  • Minél kevesebbszer nézzék a laptopjukat és a televíziót.
  • A munkahelyeken LED-es világítást alkalmazzanak, amelyek akár ötször kevesebb áramot igényelnek, mint az izzók és a halogén lámpák.
  • Mossanak kisebb hőfokkal, és a szárítógépet már ne kapcsolják be.
  • Selejtezzék ki régi háztartási eszközeiket, és vásároljanak új, energiatakarékos készülékeket.
  • Télen kapcsolják le a fűtést éjszakára, és akkor is, amikor nincsenek otthon. Ezzel lehet a leghatékonyabban energiát spórolni.
Habeck
Fotó: Shutterstock

A miniszternek támogatói mellett bírálói is akadtak, akik egyenesen őrültségnek nevezték az ötleteit. 

Az alkancellár a minisztérium intézményén keresztül szeretne példát mutatni, idén nyáron 40 százalékkal csökkentették a légkondicionálással járó energiafelhasználást. A fűtést 15 százalékkal tervezik visszafogni, és nem lesz kivilágítva az épület éjszakánként, hogy energiát takarítsanak meg, valószínűleg ez vár majd a többi középületre és az áruházakra is.

Zuhany
Fotó: Shutterstock

Minden megtakarított kilowattóra hozzájárul az oroszoktól való függetlenségünkhöz, csökkenti a kiadásokat és támogatja a környezetvédelmi célkitűzéseink elérését

– hangzott el az energiahatékonysági csúcstalálkozón.