Pénteken az Európába irányuló orosz gázáramlás elmaradt a kereslettől, ami egybeesett a déli országrészben sújtott korai hőhullámmal, és megemelte az irányadó árakat, amelyeket már korábban is megemeltek az aggodalmak, melyek szerint a kontinensnek nehézségekbe ütközhet a tárolók feltőltése a télre – mutat rá cikkében a Reuters.

Olaszország és Szlovákia arról számolt be, hogy a szokásos mennyiségnek kevesebb mint felét kapták meg a Nordstream 1 vezetéken keresztül, amely a Balti-tengeren halad át Oroszországból Németországba, és az Európai Unióba irányuló orosz mennyiség 40 százalékát adja.

Franciaország közölte, hogy június 15. óta nem kapott orosz gázt Németországtól. A német Uniper a megállapodáshoz képest 60 százalékkal kevesebb gázt szállított Oroszországból, de arról tájékoztatott, hogy máshol pótolni tudja a hiányt. A német energiaszabályozó hatóság feszültnek minősítette a helyzetet, de a gázellátás stabilitásáról biztosított.

Az EU orosz gázra való támaszkodása és az a veszély, hogy Moszkva leállíthatja a szállítást az Ukrajna megszállása után bevezetett gazdasági szankciók megtorlásaként, komoly fejfájást okoz az EU-nak, és a készletek felhalmozására és alternatív készletek keresésére késztette. A felhalmozás a mostani helyzetben viszont minimum kétségessé vált. A Spanyolország és Franciaország egyes részein beköszöntött szokatlanul korai hőhullám ugyanis tovább fokozta az aggodalmakat, és több gázvásárlásra késztetett, mivel a klímaberendezés működtetéséhez szükséges villamos energia iránti kereslet megugrott. Az áramot pedig sok esetben gázerőművekben állítják elő.

Ezzel egyidőben megugrott az európai viszonyítási alapnak számító holland gáz nagykereskedelmi ára, és az áramszolgáltatási szerződések árai is emelkedtek Európa-szerte. Az olasz Eni közölte, hogy az orosz Gazpromtól pénteken kért napi 63 millió köbméternek csak a felét kapja meg, miután az előző két napon hiányt tapasztalt.

Szijjártó Péter: menetrend szerint érkezik a földgáz Magyarországra

A hazai ellátással nincsenek problémák. Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll, a szállítások a szerződések szerint, megfelelő mennyiségben, mindenfajta fennakadás vagy zavar nélkül zajlanak.

Mario Draghi olasz miniszterelnök, aki csütörtökön francia és német kollégájával együtt járt Ukrajnában, azzal vádolta Moszkvát, hogy politikai okokból használja fel gázkészletét. 

Oroszország azonban azt mondta, hogy azért szállítanak kevesebb gázt Európába, mivel a német Siemens Energy lassan tér vissza a Kanadába karbantartásra küldött berendezésekkel. A vezetéken karbantartás zajlik, a szükséges alkatrészek pótlását viszont az Nyugat által elrendelt embergók akadályozzák. Moszkvának meg kell várnia, hogy a vállalat és Kanada hogyan kezeli a késést – mondta Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes pénteken. 

Kanada korábban közölte, hogy tárgyalásokat folytat Németországgal a probléma megoldásáról. 

Olaszország a jövő héten vészhelyzetet hirdethet gázügyben, ha Oroszország továbbra is visszafogja az ellátást - közölte két kormányzati forrás a Reuters hírügynökséggek. A vészhelyzet elrendelése a gázfogyasztás csökkentését, az ipari felhasználók gázarányosítását és a szénenergia-termelés fokozását jelentené.

Európa-szerte az erős cseppfolyósított földgáz növelte a tárolási szintet. Az ING Research elemzői szerint az EU egészének készletei a kapacitás 52 százalékát teszik ki, ami valamivel elmarad az ötéves átlagtól és meghaladja az egy évvel ezelőtti 43 százalékot.

Kateryna Filippenko, a Wood Mackenzie tanácsadó cég vezető elemzője szerint, ha a Gazprom teljes kapacitással újraindítja az Északi Áramlat vezetéken a gázt, amit valószínűtlennek tartanak, Európa elméletileg elérheti a tárolóhelyek 80 százalékos feltőltési célját november 1-ig.

De ha az Északi Áramlat 45 százalékos kapacitással folytatja az áramlást, vagy ha teljesen leáll, akkor Európa csak  60-70 százalékra tudja majd újratölteni a tárolókat

– mondta.

"Ha a Gazprom továbbra is korlátozza az áramlást a tárolók télen kimerülnek, kivéve, ha egyéb keresleti vagy kínálati intézkedéseket tesznek az uniós tagországok, vagy a Gazprom további gázt küld a rendelkezésre álló lekötött kapacitáson túl, Ukrajnán keresztül, bár ezt nagyon valószínűtlennek tartjuk" – folytatta a szakértő.

A hőmérséklet emelkedése miatt a spanyol erőművek csütörtökön több gázt vásároltak áramtermelésre, mint a kánikula kezdete óta bármely más napon, túllépve az előző napon meghatározott mérföldkövet – közölte Enagas átvitelirendszer-üzemeltető. Növeli bizonytalanságot, hogy a tervek szerint az Északi Áramlat vezetéken is egy éves karbantartást is végeznek majd, amely július 11. és július 21. között minden áramlást leállít.