Ahogy arról már írtunk, Joe Biden amerikai elnök a Perzsa-öböl menti országokba utazott, hogy tárgyaljon az Ukrajna orosz lerohanása miatt Moszkvára kivetett szankciók következtében kialakult felszámolásáról és a nemzetközi energiabiztonság megteremtéséről.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója úgy látja, hogy a Szaúd-Arábiával mint a világ legnagyobb olajexportőrével folytatott tárgyalásoktól nem várható bármilyen kétoldalú bejelentés az energiakereskedelmet illetően.

Biden
Fotó: AFP

Az amerikai elnök szaúdi látogatásának fontos eleme a találkozó Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel. A nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, Biden a Washington és Rijád közti kapcsolatok megerősítésén dolgozik, de az emberi jogokról is tárgyalni tervez a szaúdi koronaherceggel.

Ez utóbbi kényes téma, a két ország között ugyanis meglazult a kapcsolat, miután az amerikai hírszerzés megállapította, hogy Dzsamál Hasogdzsi, a The Washington Post című amerikai napilap szaúdi újságírójának meggyilkolása Mohamed bin Szalmán közvetlen jóváhagyásával történt. A trónörökös mindazonáltal tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Az elnököt a szaúdi Mekka tartomány kormányzója fogadta a dzsiddai reptéren. Az al-Ihbarijja szaúdi állami televízió beszámolt arról is, hogy Biden kézfogás helyett ökölpacsival üdvözölte a koronaherceget.

Biden
Fotó: AFP

A szaúdi látogatás különlegessége, hogy az amerikai elnök az elsők között utazhatott közvetlen repülőjárattal Izraelből Szaúd-Arábiába. Korábban írtunk róla, hogy Szaúd-Arábia minden légitársaság előtt megnyitja légterét, beleértve az izraeli El Alt is, mivel úgy tűnik, hogy Irán, a közös ellenség elleni fellépés miatt enyhül a feszültség a két ország között. A Szaúdi Polgári Repülési Hatóság is megerősítette, hogy az ország légtere mostantól nyitva áll minden olyan légitársaság előtt, amely megfelel az átrepülési követelményeknek, összhangban a nemzetközi egyezményekkel, amelyek kimondják, hogy nem szabad megkülönböztetni a polgári légi járműveket.

A Brent olaj ára 2,4 százalékot ugrott, hordónként 101,5 dollárra, miután a Reuters egy amerikai hivatalnokot idézett, aki azt mondta: a látogatás ellenére nem várható azonnali ugrás a szaúdi olajkitermelésben.