Szaúd-Arábia minden légitársaság előtt megnyitja légterét, beleértve az izraeli El Alt is, mivel úgy tűnik, hogy Irán, a közös ellenség elleni fellépés miatt enyhül a feszültség a két ország között. A Szaúdi Polgári Repülési Hatóság (GACA) is megerősítette, hogy az ország légtere mostantól nyitva áll minden olyan légitársaság előtt, amely megfelel az átrepülési követelményeknek, összhangban a nemzetközi egyezményekkel, amelyek kimondják, hogy nem szabad megkülönböztetni a polgári légi járműveket.

A döntéssel a szaúdi királyság mint három kontinenst összekötő globális csomópont szerepe felértékelődik, emellett a légtérstop felszámolásával javítanák a térség nemzetközi légi összeköttetését is– tette hozzá közleményében a GACA. Az Al Jazeera hírportál szerint a légitársaságok üdvözölték Rijád nyitott égbolt politikájának bejelentését, akik így rövidebb járatokat tudnak kínálni Ázsia és Izrael között, mivel már nem kell többé hosszú kerülő utakat tenniük.

Muslim pilgrims arrive at Jeddah airport on August 26, 2017, prior to the start of the annual Hajj pilgrimage in the holy city of Mecca. (Photo by KARIM SAHIB / AFP)
A muszlim zarándokok érkeznek a dzsiddai repülőtérre. Fotó: Karim Sahib / AFP

A regionális körútján pénteken Izraelből a királyságba érkező Joe Biden amerikai elnök is méltatta a szaúdiak döntését. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pedig arról szólt, hogy ezzel újabb lépést tettek egy integráltabb, stabilabb és biztonságosabb közel-keleti régió felé, amely létfontosságú az Egyesült Államok, valamint Izrael biztonsága és jóléte szempontjából.

 

A háttérben egyeztet Izrael és Szaúd-Arábia

Izrael és Szaúd-Arábia között nincs diplomáciai kapcsolat, a királyság nem ismeri el Izrael államiságát.

A színfalak mögött azonban két fél egy ideje már dolgozik a biztonsági kérdéseken, mivel mindkettőjüket aggasztja közös ellenségük, Irán térségbeli befolyásának növekedése. Egy jelentés szerint 2020-ban a szaúdi légi irányítás már megengedte, hogy egy Indiába tartó izraeli repülőgép átrepüljön a légterén, hogy elkerülje a rossz időjárást.

A hét elején a The Washington Post című napilapban megjelent vendégcikkében Biden már elmondta, hogy mennyire örül, hogy ő lehet az első elnök, aki közvetlenül repülhet Izraelből a szaúdi Dzsiddába, az utazást „a virágzó kapcsolatok és lépések kis szimbólumának” nevezte.

US President Joe Biden disembarks from Air Force One upon landing at Ben Gurion Airport in Lod near Tel Aviv, on July 13, 2022, starting his first tour of the Middle East since entering the White House last year. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Közel-keleti körútra indult Joe Biden amerikai elnök. Fotó: Mandel Ngan / AFP

Az elnök megvitathatja az energiaellátással és emberi jogokkal kapcsolatos kérdéseket, és kitérhetnek a biztonsági együttműködésre is. A Fehér Ház közölte, hogy Biden kétoldalú megbeszélést folytat Szalmán bin Abdulaziz szaúdi királlyal a dzsiddai királyi palotában, majd kíséretével Mohammed bin Szalmán koronaherceggel és a szaúdi miniszterekkel tárgyal.

Az energetikai és a biztonsági érdekek arra késztették Washingtont, hogy ne izolálják a királyságot, a világ legnagyobb olajexportőrét és regionális nagyhatalmát, miközben a közel-keleti ország egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait Oroszországgal és Kínával.

A látogatás során fokozott figyelemmel kísérik majd a testbeszédet és a retorikát, mivel júniusban a Fehér Ház még arról beszélt, hogy Biden még mindig páriának tartja a herceget Dzsamál Hasogdzsi újságíró 2018-as meggyilkolása miatt.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő szerint azonban Biden hajlandó találkozni különböző vezetőkkel, ha előbbre tudnak lépni. Felidézte, hogy a koronaherceg segített kiterjeszteni az ENSZ által tető alá hozott fegyverszünetet Jemenben, bizonyítván a királyság szerepét a régió békéjében és biztonságában.

A Hasogdzsi meggyilkolása után megromlott viszony javítása persze nem lesz egyszerű feladat, hiszen a The Washington Post újságírójának meggyilkolására maga bin Szalman adott utasítást az amerikai szolgálatok szerint. Beiktatását követően Biden több érintettel szemben is szankciókat vezetett be, noha a koronaherceg nem szerepelt az intézkedés célpontjai között.