Franciaország gazdasága 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző három hónaphoz képest, meghaladva a 0,2 százalékos bővülést jelző elemzői várakozásokat. Az év első három hónapjában 0,2 százalékkal zsugorodott Európa második legnagyobb gazdaságának GDP-je, így 

a mostani növekedéssel elkerülte a recessziót. 

Az első adatok alapján éves szinten 4,2 százalékos a növekedés az első negyedéve 4,8 százalék után.
A lakossági kiadások 0,2 százalékkal nőttek, míg elemzők 0,6 százalékos visszaesésre számítottak. A vártnál jobb eredmény egyik oka, hogy az országban Európához képest alacsony az az előzetes adat szerint júliusban éves bázison 6,1 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Utóbbi megegyezik a várakozásokkal, és jelentős csökkenést jelent a júniusi 0,7 százalékos inflációs rátához képest. Az éves összehasonlítású árnövekedés magasabb a várt 6 százaléknál és a júniusi 5,8-nál is.

Spanish bullfighter Jose Tomas performs a pass with muleta during a bullfight at the Coso de La Alameda bullring in Jaen, on June 12, 2022. - After a three-year downtime, Spanish bullfighter Jose Tomas returned to the bullring today, for a solo performance with sold-out tickets and surrounded by great expectation, to fight four bulls from the Juan Pedro Domecq, Victoriano del Rio and Alvaro Nunez ranches in the bullring of the Andalusian city of Jaen. (Photo by FERMIN RODRIGUEZ / AFP)
Fotó: Fermin Rodriguez / AFP


A spanyol eredmény is jobb lett a vártnál, a gazdaság 1,1 százalékkal bővült az első negyedévhez képest, 

amikor 0,2 százalékos volt növekedés, derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott előzetes adatokból. A Reuters elemzői ennél sokkal kevesebbet, 0,4 százalékos bővülést jeleztek. Éves bázison maradt 6,3 százalékon a növekedés, ahogy az év első három hónapjában; elemzők 5,5 százalékot vártak.
Az infláció viszont nem lassul, a júliusban 10,8 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ami 1984 szeptembere óta a leggyorsabb ütem, az előző havi 10,2 százalékról – derült ki a nemzeti statisztikai intézet (INE) pénteken közzétett előzetes adataiból. Az adat magasabb volt a Reuters elemzői által prognosztizált 10,6 százalékos értéknél. A maginfláció 6,1 százalék volt éves szinten, szemben az egy hónappal korábbi 5,5 százalékkal.