"Tűnjetek el, tűnjetek el, tűnjetek el" - még egy óra elteltével is alig csillapodott a németországi Bayreuth belvárosi díszterén csütörtök este a kordonok előtt összegyűlt dühös emberek kórusa – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A zöldpárti Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter tartott "polgári párbeszéd címen fórumot" a téren, ahová kétnapos nyári körútja során látogatott el. Ezen az estén azonban nem beszélhetünk párbeszédről.

Hazug, háborús uszító 

- kiabálja a tömeg, miközben Habeck a színpadon a szokásos nagyívű előadását tartja, melyben az ukrajnai háborútól az erdőtüzeken át eljut az éghajlatvédelemig. A jelenetet maga Richard Wagner sem komponálhatta volna meg jobban.

28 July 2022, Bavaria, Bayreuth: Robert Habeck (B¸ndnis 90/Die Gr¸nen), Federal Minister for the Economy and Climate Protection, speaks in the city's courtyard of honor at the Citizens' Dialogue. He had to listen to loud whistles and boos, many citizens shouted at Habeck: "Get lost". Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Soeren Stache / DPA Picture-Alliance via AFP

 

Kezd beigazolódni a zöldpárti miniszterek aggodalma

 

Ismét beigazolódott tehát a zöldpárti miniszterek aggodalma, hogy Németországot megosztottság fenyegeti. Annalena Baerbock külügyminiszter nemrégiben még "népfelkeléstől" tartott, ha Oroszország leállítja a gázszállítást. Utólag ugyan túlzónak minősítette saját kijelentését, ám Habeck már márciusban veszélyben látta a társadalmi békét, és erre hivatkozva elutasította az orosz energia azonnali importstopját.

Ez a bayreuthi fellépés sem kellemes számára. Habeck hangja, amely még mindig kissé rekedt a koronavírusos fertőzés után, elvész a sípok zajában. Egyelőre ugyan még igazolva érezheti magát, mivel a hangoskodók kisebbségben vannak, ugyanakkor a magas gázárak még nem érték el a legtöbb fogyasztót.

 

Heti ezer euró bevétel

 

Kritika érkezik egyébként bőven a csendesebbektől is. Ott van például az a férfi, aki egy trópusi díszhalakkal és koi pontyokkal foglalkozó üzlet tulajdonosaként mutatkozik be. Az emberek spórolnak a hobbijukon - panaszolja. "Ha szerencsém van, heti ezer euró a bevételem” - mondja. Ő ugyan nem szavaz az AfD-re, de mások talán igen – teszi hozzá. A gazdasági miniszter dicséri a férfi erőfeszítéseit, de nem tudja megígérni neki, hogy a díszhalak piaca megmarad.

A következő felszólaló egy napelemekkel foglalkozó vállalkozó, aki Willy Brandt 1969-es kormánynyilatkozatának egyik mondatát idézi: 

A jó szomszédok nemzete akarunk lenni. 

Az üzletember ennek megfelelően kevésre becsüli a német kormány stratégiáját, hogy a lehető leggyorsabban elszakadjon az orosz energiaimporttól. "Gazdasági öngyilkosságot követünk el" – minősít. Röviddel ezután egy nő megkérdezi: 

Mit értünk el a szankciókkal? Odaát még mindig gyilkolnak.

28 July 2022, Bavaria, Bayreuth: Demonstrators hold placards reading "Liar," "You're a warmonger," and "Mr. Habeck thinks Germany sucks - or is it the other way around?" behind a barrier in the city's Court of Honor during the Citizens' Dialogue hosted by Federal Economics Minister Habeck. There were also loud whistles and boos, many citizens shouted at Habeck: "Get lost". Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Soeren Stache / DPA Picture-Alliance via AFP

 

Habeck ellenkezik. Oroszország a háborús uszító, a hazug. Példaként az Északi Áramlat 1 gázvezetéket és a Siemens Energy turbináját említi. A turbina múlt hétfő óta Németországban van, minden papír megvan az Oroszországba történő továbbszállításához, ezeket ő maga is a kezében tartotta. Oroszország azonban nem hajlandó átengedni a turbinát az orosz határon. "Az arcodba hazudnak" – mondja.

 

Szakmai kritikát is kap a miniszter 

 

Habeck nyári útjának nem minden állomása volt olyan felkavaró, mint a bayreuthi. A Bad Lauchstädt-i energiaparkban tett látogatása például egy kvázi hazai mérkőzéssel ért fel: az üzemeltetők a jövőben hidrogént akarnak előállítani, és gázvezetékeket akarnak átalakítani a szállításhoz. A projektet a Gazdasági Minisztérium támogatja anyagilag. A plößbergi kartongyárban is jóindulatúan fogadták Habecket, akárcsak a bayreuthi városi közműveknél. Itt van párbeszéd, ha nem is tart sokáig.

Kritikus kérdések azért itt is elhangzottak. 

Az energiapark projektmenedzsere megkérdezi, hogy miért olyan bonyolult és nehézkes még mindig az engedélyezés. 

A hidrogéngyártás a tervek szerint csak 2024 közepén kezdődik meg, bár az előkészületek már évek óta folynak. Habeck zavartnak tűnik. A bayreuthi közüzemi vállalatnál az ügyvezető igazgató elmagyarázza neki, hogy a villannyal működő hőszivattyú - Habeck kedvenc fűtési formája - szép és jó, de télen korlátozottan segít. Ha gáz nem megy, fűtsünk fapellettel! Tehát ne tiltsák be azt is !– üzenik Berlinbe.

A bayreuthi dísztéren eltöltött másfél óra után Habeck elérte célját. A fújolás elült, hiszen 

a gazdasági miniszter teljes mértékben osztja a közönség követelését, hogy az energiacégeket magasabb adókkal sújtsák. 

Az FDP azonban sajnos nem – teszi hozzá. Végül megköszönte a közönségnek, hogy eljöttek, és jó estét kívánt. Ezúttal a taps elnyomta a füttyöket.