Oroszország fegyverként használja az energiát. Eddig tizenkét tagállamot részben vagy teljesen elvágtak az orosz gáztól.  E megbízhatatlanság miatt fel kell készülnünk az orosz gázszállítások további, vagy akár teljes megszakítására.

–  mondta Ursula von der Leyen a Portfoliónak

VON DER LEYEN, Ursula
Fotó: Julien Warnand / MTI

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy a gázcsökkentésről szóló koncepciót már hónapok óta készítik elő, hozzátette: ez egy döntő lépés ahhoz, hogy 

az EU szembenézzen azzal a fenyegetéssel, hogy a gázszállítások teljesen leállhatnak. 

Azt is mondta, hogy a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére vonatkozó közös kötelezettségvállalás jelentős. Ez segít feltölteni a tárolóikat a tél előtt.

Szijjártó Péter: Magyarország nem szavazza meg a gázfelhasználás csökkentését

Csökkentik a gázfelhasználást az uniós tagállamok, de önkéntes alapon. Csak Magyarország szavazott nemmel.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy az uniós gazdaságok olyan szorosan össze vannak kapcsolva, hogy ha az egyik tagállamban következne be ellátási zavar, akkor az az uniós gazdaság egészére nézve is káros következménnyel járna. Szerinte ezért fontos az, hogy minden uniós ország csökkentse a keresletet, növelje a tárolást és kész legyen megosztani a gázt a rászoruló tagállamokkal. „Meg kell őriznünk az egységes piac zavartalan működését” – tette hozzá.

A bizottság vezetője szerint meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az alacsony jövedelmű fogyasztók és a kiszolgáltatott vállalkozások célzott támogatása között, amelyeknek nincs mozgásterük, ugyanakkor a magas árból adódó jelzés látható általános keresletcsökkenéshez vezet.

A kereslet csökkentésére irányuló intézkedésekkel pedig erős jelzést küldünk a piacoknak is. Ennek máris nyugtató hatással kell lennie az árakra 

–  mondta.  Azt is mondta, hogy az egyértelmű, hogy a

gázhelyettesítés tekintetében a megújuló energiára való átállást kell előnyben részesíteni. A szénre való átállásnak, ha szükséges, csak átmeneti megoldásnak kell lennie.

Az szankciókról pedig azt mondta, hogy  40 országgal összehangolt uniós szankcióik keményen és mélyen belehasítanak az orosz gazdaságba. Szerinte szankciók az orosz gazdaság modernizációját is akadályozzák, mert szerinte Oroszországnak nincs más választása, minthogy sok olyan magas hozzáadott értékű terméket importáljon, amelyeket nem állít elő.

Az összes fejlett technológia tekintetében Oroszország 45 százalékban Európától és 21 százalékban az Egyesült Államoktól függ. Így gazdasága egyre inkább stagnálni és elszigetelődni fog 

– állítja az Európai Bizottság elnöke.