Miután szerdán a Lotos csoport részvényesei szinte egyhangúlag támogatták az egyesülést a PKN Orlennel,

csütörtökön az utóbbi társaság közgyűlése is a fúzió mellett tette le a voksát. A PAP hírügynökség tudósítása szerint a PKN Orlen rendkívüli közgyűlésén 300 532 564 volt a támogató szavazat, és alig 36 az ellenvoks (5 280 889 pedig a tartózkodó).

Az elfogadott határozat értelmében a Lotos minden eszközét és kötelezettségét a PKN Orlenre ruházza át az Orlen által megvásárolt részvényekért cserébe. A társaságok egyesülését a PKN Orlen székhelye szerinti illetékes cégbíróságon jegyzik be.

A becslések szerint az integrált egység körülbelül évi 250 milliárd (csaknem 21 ezermilliárd forint) bevételt termel majd, és körülbelül százmillió ügyfelet fog kiszolgálni Európában. 

A „többenergiás konszern” – amint azt a Jog és Igazságosság párt (PiS) által vezetett nemzeti konzervatív kormány nevezi – komoly beruházásokat tervez a megújuló energiaforrások fejlesztése érdekében, beleértve tengeri és szárazföldi szélerőművek, valamint fotovoltaikus farmok telepítését. A befektetések alternatív üzemanyag előállítását is serkentik majd, illetve kis méretű nukleáris reaktorok megépítését és üzemeltetését.

LOTOS Petrol Station In Krakow
Fotó: Beata Zawrzel / AFP

A két lengyel energiacég egyesülését az Európai Bizottság júniusban hagyta jóvá. A fúzió részeként a Mol 417 töltőállomást vásárolhat meg Lengyelországban.

Januárban jelentették be, hogy a magyar energiacég aláírta a Lotosszal és a PKN Orlennel a megállapodást. Közölték, hogy a Mol 610 millió dollárt ad a kutakért, a lengyelek pedig 144 magyarországi és 41 szlovákiai töltőállomásért 259 millió dollárt fizetnek a Molnak.

A lengyel hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy a magyar vállalat megszerezze a harmadik pozíciót a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.

A lengyelek korábban a Saudi Aramcóval is megállapodtak, hogy a szaúdiak átveszik a Lotos csoport gdanski finomítója részvényeinek a 30 százalékát, valamint a logisztikai központját, a PKN Orlen pedig napi legalább 200 ezer, legfeljebb 337 ezer hordó nyersolajat vásárol az Aramcótól.

Az PKN Orlenben az egyesülés után a lengyel államkincstár részesedése mintegy 35 százalékra nőtt. Tervben van még, hogy a PKN Orlen a PGNiG állami gázvállalattal is egyesül. A lengyel versenyhivatal (UOKiK) elnöke az idén március 16-án feltételes hozzájárulást adott a fúzióra. A tranzakció akkor zárulhat le, ha a jelenleg a PGNiG tulajdonában lévő gáztárolókat kezelő Gas Storage Poland céget eladják.