A bevándorlási hivataltól (IGI) származó információk szerint az első hat hónapban a román hatóságok 36 233 munkavállalási engedélyt adtak ki, több mint kétszer annyit, mint 2021 első felében (14 065). A legtöbb vendégmunkás Bangladesből (8152), Nepálból (6361) és Pakisztánból (4361) érkezett Romániába.

A lap felidézte, hogy a bukaresti kormány idén ismét megduplázta – a tavalyi ötvenezerről százezerre emelte – az Európai Unión kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámát. Az IGI tapasztalatai szerint év vége felé szoktak megszaporodni az igénylések, erre alapozva valószínűsítik, hogy számuk az év végéig megközelíti a százezret.

Románia tavaly 48 796 munkavállalási engedélyt adott ki. A munkaügyi minisztérium januárban az építőiparban, a vendéglátásban és a sütőiparban tapasztalható munkaerőhiánnyal indokolta a keretszám megduplázását.

Másfelől a román határrendőrség rendszeresen számol be olyan távol-keleti határsértők elfogásáról a román–magyar határon, akik törvényes úton érkeztek Romániába, de schengeni vízum nélkül próbálnak illegálisan továbbutazni nyugat-európai országokba.