Nemzetközi gazdaság

Méghogy nincs Moszkvának dollárja? Épp most öntik az amerikai valutát a törökökhöz

Azokat a híreket, amelyek szerint Oroszország híján van a dollárnak, megcáfolni látszik a török hatóságok közlése: Moszkva húszmilliárd dollárt küldött egy törökországi leányvállalatának. A pénzből a világ egyik legnagyobb atomerőmű-építését fedezik.

A Roszatom a múlt héten nagyjából ötmilliárd dollárt utalt át törökországi leányvállalatának, az Akkuyu Nuclear JSC-nek. Egy, az ügyet jól ismerő török tisztségviselő közlése szerint még két hasonló mértékű dollárutalás lesz ezen a héten, illetve a következőn – írta meg a Bloomberg. A Roszatom ezzel kapcsolatban elmondta, hogy valóban küldött pénzt a török atomerőmű építésére, amely a közleményük szerint a maga nemében az egyik legnagyobb lesz a világon. Ezzel együtt hozzátették, hogy

a jelenlegi tranzakciók lényegesen alacsonyabb összegűek, mint azt a török hatóságok állítják.

A cég hozzátette, hogy a projekt finanszírozási megállapodásai titkosítottak, így részleteket senki sem közölhet róluk.

Az épülő atomerőmű kulcsfontosságú Törökország számára ahhoz, hogy kielégíthessék az ország növekvő energiaszükségleteit. A tervek szerint az erőmű négy reaktora az ország belföldi igényeinek 10 százalékát tudja majd fedezi villamos energiából. Oroszország és Törökország több évtizedes gazdasági kapcsolatokat tart fenn, és ezeket Recep Tayyip Erdogan török elnök igyekszik ápolni az Ukrajna ellen indított háborút követő nemzetközi feszültségek mellett is.

A török projekt finanszírozását Oroszország legnagyobb hitelezője, az Egyesült Államok és az által szankcionált Sberbank, illetve a Sovcombank is finanszírozta. A projekt tulajdonosa, a Roszatom és török leányvállalata nem szerepel a szankciós listákon. 

Flags of Russia and Turkey behind chess board. The first pawn moves in the beginning of the game. Political rivalry conceptual 3D rendering
Fotó: Shutterstock

A Bloomberg megkereste az Akkuyu Nuclear képviselőjét, valamint a török pénzügyminisztériumot, de ezek nem kívántak nyilatkozni az ügyről. Egy neve elhallgatását kérő illetékes elmondta, hogy a pénz a következő két évben a projekt minden beszerzési igényét fedezni fogja.

Az Akkuyu 1. néven ismert első reaktor munkálatai 2018-ban kezdődtek, a mérnökök két évvel később kezdték meg az Akkuyu 2. építését. A munkálatok a tervek szerint 2026-ra fejeződnek be.

Megoldódik az élelmiszerválság?

Egy török tisztviselő arról beszélt, hogy az átutalások és az erőműépítés egy jó akaratú gesztus Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Hozzátette, hogy Erdogan elnöknek hatalmas szerepe van a két ország jó kapcsolatának fejlődésében. Arról is beszélt, hogy Oroszország és Törökország egy olyan mérföldkőnek számító megállapodás kidolgozásán munkálkodik, amely várhatóan fel fogja szabadítani az ukrajnai gabonaexportot, és ezzel enyhíti majd a globális élelmezési válságot. A hírek szerint a két vezető augusztus 5-én, Szocsiban fog tárgyalóasztalhoz ülni.

 

Törökország gabona dollár Oroszország Roszatom atomerőmű gabonaexport
Kapcsolódó cikkek