Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová a Sajó folyót ért környezeti katasztrófa helyszínére látogatott. Az államfő a történtek miatt a rendkívüli állapot kihirdetését sürgeti. A folyóba ömlő mérgező bányavíz egyes szakaszokon teljesen kipusztította az élővilágot – számolt be róla az Új Szó.

A Sajó kálváriája februárban kezdődött. A Rozsnyó (Rožňava) járásbeli alsósajói (Nižná Slaná) Siderit állami ércbányából naponta csaknem 1,5 millió liter erősen szennyezett víz ömlött a folyóba. A Siderit bányaüzeme 1975 és 2008 között működött, majd a vállalat csődbe ment, a termelés is leállt, a szennyező anyag tárolásának lényegében nem volt gazdája.

Zuzana Caputová 
Sajó
Fotó: Zuzana Caputová Facebook oldala

Az ügyben feljelentések is történtek, majd május végén elkezdődtek a Sajó szlovákiai szakaszán február óta tartó szennyezés megállítását célzó munkálatok. Azonban egy hónappal ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy több mint száz nap után is alig tettek érdemi lépéseket az illetékes intézmények a folyót sújtó szennyezés elhárítására.

A Sajó most egy halott folyó. Szó szerint megöli azt a potenciált, ami ebben a gyönyörű tájban van. Öt hónapja nem történt meg, amire szükség lett volna. Ez pedig a mederből a mérgező anyagok eltávolítása

– idézte az elnökasszonyt az Alsósajó településen tartott sajtótájékoztatóján elmondottakat az Új Szó. Az államfő bízik benne, Ján Budaj környezetvédelmi miniszter már a szerdai kormányülésen kezdeményezi, hogy a katasztrófa miatt rendkívüli állapotot hirdessenek ki. Ennek kihirdetése ugyanis szélesebb jogköröket adna a hatóságoknak az intézkedésre.

A környezetvédelmi tárca közleményében arról számolt be, hogy előbb teljesen meg kell szüntetni a bányavíznek a Sajóba ömlését, a minisztérium csak ezt követően tudja felmérni a környezetben keletkezett károkat, és tud dönteni a folyó revitalizálásának módjáról.

sajó
Fotó: Komka Péter/MTI

Eduard Heger szlovák miniszterelnök még szombaton úgy nyilatkozott a Sajó kapcsán, hogy először el kell hárítani a katasztrófát, és ezt követően lesz lehetőség felelősöket keresni. Azt azonban hozzátette, hogy a felelősök elszámoltatása nem marad el.