A környezetvédelmi minisztérium ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Sajó folyó szennyezésének ügyében – tájékoztatott erről Ján Budaj (OĽaNO) tárcavezető, egyúttal bírálva azt, hogy a mentési munkálatokat csak három hónap után kezdték meg – írta meg az Új Szó.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter hétfőn ismét tárgyalt Nagy István agrárminiszterrel, ezúttal egy videókonferencia keretein belül.

Szalóc, 2022. március 14.
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.
MTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI

Budaj megerősítette, a hétvégén elkezdődtek a kármentesítési munkálatok a Sajó szlovákiai szakaszán.

Nagy István felajánlotta, ha bármilyen támogatásra, technológiára szükség van, akkor a magyar szakemberek készek segíteni a szennyezés felszámolásában.

Megkezdődött a Sajó szennyezésének megállítása

Május végén elkezdődtek a Sajó szlovákiai szakaszán február óta tartó szennyezés megállítását célzó munkálatok.