Litvánia hétfőn az uniós szankciók szellemében tovább korlátozta a Kalinyingrádba szállítható termékek körét. A balti állam területén lévő orosz exklávéba így kevesebb cementet, fát, alkoholt és alkoholalapú vegyipari alapanyagot engednek be – közölte a litván vámhatóság. A litván vasúttársaság becslései szerint a korlátozások az idei első fél évben Kalinyingrádba szállított 3,7 millió tonna áru 15 százalékát érintik, beleértve a múlt hónapban bevezetett, ipari fémekre vonatkozó korlátozást is.  

Russia Kaliningrad Sea Port, 8221124 21.06.2022 A general view shows the Kaliningrad Sea Commercial port in Kaliningrad, Russia. On June 17 state-owned Lithuanian Railways stopped the transit of goods between Russia and its Baltic Sea territory, the Kaliningrad region, citing EU restrictions. Kaliningrad is the only Russian port on the Baltic Sea that is ice-free year-round and is an important launch point for the nation's naval fleet. Mikhail Golenkov / Sputnik (Photo by Mikhail Golenkov / Sputnik / Sputnik via AFP)
A kereskedelmi kikötő Kalinyingrádban Fotó: Mikhail Golenko / AFP

Kalinyingrádban (német nevén Königsberg, a nagy filozófus, Immanuel Kant városa) nagyjából egymillió ember él, a Szovjetunió csatolta el Németországtól a második világháború után. A város Litvánia területén helyezkedik el, vasúti összeköttetés révén kapcsolódik Fehéroroszországon és Litvánián keresztül Oroszországhoz.  

Moszkva illegálisnak nevezte a blokádot, s figyelmeztetett arra, hogy kemény ellenintézkedéseket léptet hatályba, ha az áruszállítás nem áll vissza a régi kerékvágásba a következő napokban. 

Anton Alikhanov, Kalinyingrád kormányzója hétfőn azt javasolta, hogy a három balti ország kikötői és Oroszország közötti kereskedelmi forgalmat Moszkva irányítsa át a kalinyingrádi kikötőbe. 

A litván korlátozás nyomán Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka, fehérorosz elnök telefonon egyeztetett egymással a lehetséges ellenintézkedésekről. Az uniós korlátozások nem vonatkoznak a humanitárius szállítmányokra és az alapvető termékekre, mint például az élelmiszerek.  

Az Ukrajna melletti kiálláshoz tartják magukat a nyugati hatalmak, ám a Baltikum és Németország legalább valamennyire kénytelen a geopolitikai realitásokhoz is igazítani gazdaságdiplomáciáját. 

A balti államok attól tartanak, hogy a kalinyingrádi folyosó lezárására Moszkva katonai választ ad.

A helyzet nagyon kényes, lévén Litvánia NATO-tag, s a területén német csapatok is állomásoznak. Így egy orosz katonai fellépés azonnali NATO-reakciót követelne. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Kalinyingrádban állomásozik a balti-tengeri orosz hadiflotta. Berlin elkötelezettségét a szankciók mellett az is gyengíti, hogy kiszolgáltatott az orosz gázimportnak. Moszkva többször is hangsúlyozta, hogy Kalinyingrád „szent” a számára, így a németek kénytelenek valamilyen kompromisszum irányába elmozdulni.