Számít arra, hogy maradéktalanul eleget tesz kötelezettségeinek a Siemens a turbinák szervizelése kapcsán – közölte szombaton a Gazprom a Reuters szerint.

Opening of new shop at Siemens plant in St. Petersburg, 5510986 24.05.2018 Workers of the Siemens Gas Turbines Technologies, a joint venture of Siemens AG and Silovyye Mashiny (Power Machines), in a new shop on restoring gas turbine vanes, which opened in the Gorelovo industrial area in the Leningrad Region. Alexander Galperin / Sputnik (Photo by Alexander Galperin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alekszandr Galperin / AFP

Az orosz gázipari óriás hozzátette: a kulcsfontosságú alkatrész nélkül nem tudja garantálni az Északi Áramlat Balti-tenger alatt futó, kritikus szakaszának biztonságos működését. Mint azt mi is megírtuk, a vezeték működéséhez szükséges turbina az Oroszországgal szembeni szankciók miatt ragadt Kanadában, ám Németország lobbizásának köszönhetően úgy tűnt, Ottawa hajlandó kivételt tenni az Európa gázellátása szempontjából létfontosságú alkatrésszel.

Szombaton a Gazprom arra kérte a Siemenst, hogy adja át neki az alkatrész visszatérését lehetővé tevő dokumentációt. A Siemens szóvivője a héten arról beszélt, hogy a vállalat szakemberei intenzíven dolgoznak a szükséges engedélyek beszerzésén és a logisztikán, hogy a turbina visszatérhessen Kanadából.

Az Északi Áramlaton július 11-én állt le a gáz áramlása, mivel előre tervezett karbantartást végeznek a szakemberek, a tervek szerint július 21-ig. 

Európa kormányai aggódnak, hogy Oroszország ezután sem indítja meg a szállításokat.