Nemzetközi gazdaság

Eldőlt: biztosan visszaadja az oroszok „kikönyörgött” turbináját Kanada

Hiába szerették volna megakadályozni az ukránok, mégis visszakerülnek a kijavított alkatrészek Európába.

Kanada szombaton úgy döntött, az Oroszországből érkező energiaimportban kialakult válság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az orosz Északi Áramlat gázvezeték turbináit, annak ellenére, hogy Ukrajna felszólította: ne engedjen a Kreml zsarolásának! Ukrajna arra szólította fel Kanadát, hogy ne küldje vissza a turbinákat, amelyek jelenleg a Siemens csoport műhelyeiben vannak a québeci Montreal közelében.

Kikönyörögték a németek az oroszoknak a turbinát

A turbina hiányára hivatkozva könnyen lehet, hogy teljesen leáll a gáz áramlása az Északi Áramlaton.

A Gazprom orosz gázipari konszern ezekre a munkálatokra hivatkozva csökkentette június közepén az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításait. 

Kanada határozott időre szóló, visszavonható engedélyt ad a Siemens Canadának a megjavított turbinák visszaküldésére Németországba, támogatva Európát abban, hogy megbízható és megfizethető energiához jusson

– mondta Jonathan Wilkinson, a természeti erőforrásokért felelős miniszter.

A szükséges földgázellátás nélkül a német gazdaság nagyon súlyos károkat szenvedne, és a németek a tél közeledtével azt kockáztatnák, hogy nem képesek fűteni az otthonukat

– fejtette ki nyilatkozatában.

A kanadai miniszter egyben azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megosztottságot akar szítani a szövetségesek között. A német kormány már hetek óta „intenzív kapcsolatban” volt Ottawával, hogy az Oroszország elleni szankciók ellenére elérje a felszerelés visszaszállítását Európába. Berlin nem hitte el a Gazprom érvelését a gázszállítások visszaesésére, de úgy vélte, a turbinák visszaadása megfosztaná Oroszországot attól az ürügytől, hogy meghosszabbítsa a gázszállítás leállítását, amely súlyos energiaválsággá fajulhat.

Befékezhet az európai gáztárolás

Az európai gáztárolókban 61 százaléknyi gáz gyűlt össze, a hiányzó mennyiséghez egyre nehezebben jutnak hozzá az országok.

Ukrajna úgy vélte, az ukrán vezetékek elegendő gázt tudnak szállítani Németországba ahhoz, hogy ellensúlyozzák az orosz szállítások csökkenését. 

Nem szabad engednünk a Kreml zsarolásának

– érvelt csütörtökön Szerhij Makogon, az ukrán gázvezeték-üzemeltető (OHTSZU) vállalat vezetője. 

Kanada szombaton bejelentette, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankcióit az ipari termékekre is kiterjeszti.

Az új szankciók a szárazföldi és csővezetékes szállításra, valamint a fémek és a közlekedési, számítógépes, elektronikus és elektromos berendezések, valamint a gépek gyártására vonatkoznak majd

– mondta Mélanie Joly kanadai külügyminiszter.

 

Kanada Északi Áramlat Oroszország turbina
Kapcsolódó cikkek