A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagárstopot – közölte a kabinet hétfőn.

A rendelet továbbra is csak az autópályákon kívüli benzinkutakra vonatkozik. Így az eurosuper 95 ára marad 13,50 kuna (717 forint), az eurodízelé pedig 13,08 kuna (694 forint). A prémiumüzemanyagok szabadárasak mindenhol.

Motorists queue at a petrol station to fill up with fuel before midnight in Zagreb, on March 28, 2022. - Due to the war in Ukraine, oil prices rise for the second time in a short time. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP

Minden megtett intézkedéssel a kormánynak az célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban – olvasható a közleményben.

Zágráb emellett rögzítette a nagykereskedelmi árakat is, hogy megvédje azokat a benzinkutak, ahol maximálták a díjszabást. Mégpedig úgy, hogy az üzemanyagok nagykereskedelmi ára nem haladhatja meg a rögzített kiskereskedelmi árakat.

A kormány egyben meghosszabbította a rögzített kereskedői árrésre és a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékének csökkentésére vonatkozó rendeletét is.

Rossz hír a magyar nyaralóknak: a sztráda menti horvát benzinkutakra nem érvényes az ársapka

Soha nem látott méreteket ölt a horvát ezért Zágráb is korlátozza az üzemanyagok árát. A lakosság ennek ellenére elégedetlen, mert a jövedelmekhez képest így is nagyon drága a benzin és a gázolaj.