Az uniós szankciós listán szereplő orosz magányszemélyek közül mintegy harmincan bíróságon támadták meg a döntést, további tíz pedig közvetlenül Brüsszeltől kérte, hogy mentesítsék őket. Erre sor is kerülhet, mivel az EU saját jogászai szerint is gyenge lábakon állt a megbüntetésük – értesült a Bloomberg.
Az Európai Tanács jogi szolgálata szerdán arról tájékoztatta az uniós nagyköveteket, hogy a kérelmek egy része indokolt volt, mivel 

a szankcionált személyek által szolgáltatott információkból kiderült, hogy a büntetőintézkedéseket alátámasztó bizonyítékok vagy gyengék, vagy régiek, vagy tévesek voltak. 

A hírügynökség forrásai azt nem részletezték, hogy az uniós jogászok mennyi hibát találtak, és nem árulták el az érintettek nevét sem. Az azonban biztos, hogy csupán a megcélzottak kis hányadáról van szó, a háború februári kezdete óta ugyanis az EU több száz embert szankcionált, köztük több tucat mágnást, üzletembert, politikust és katonai tisztviselőt.

3151180 07/14/2017 July 14, 2017. Russian President Vladimir Putin looks at the iron ore producing pit during his visit to Lebedinsky Mining and Processing Combine (Metalloinvest MC LLC) in the Belgorod Region. Foreground, left: Managing Director of Lebedinsky Mining and Processing Combine Oleg Mikhailov. Right: founder of USM Holdings Alisher Usmanov. Background, from left: Belgorod Region Governor Yevgeny Savchenko and Russian Minister of Industry and Trade Denis Manturov. Michael Klimentyev/Sputnik (Photo by Michael Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Uszmanov (jobbra) Vlagyimir Putyin elnök társaságában. Fotó: Michael Klimentyev / AFP


Andrej Melnyicsenko és a felesége azok között van, akik az ügyvédeiken keresztül közvetlenül az EU-hoz fordultak. A Bloomberg munkatársai is látták a dokumentumokat, amelyek alapján arra a véleményre jutottak, hogy 

számos hiba csúszott a listákon szereplő jellemzésükbe, a többi között az orosz vezetéssel való szoros szövetségre vonatkozó állításokba. 

Melnyicsenko az EuroChem Group AG globális műtrágyavállalat alapítója. Kérte a szankciós listáról való levételét két másik oligarcha, Alekszej Mordasov acélipari mágnás és Aliser Uszmanov, aki fém- és bányászati ​​tevékenységekkel, valamint befektetésekkel szerezte vagyonát.
Az EU új csomag elfogadására készül, amelynek részeként további ötven személy és szervezet szankciós listára vételét fogja javasolni. A szankciók jogalapjának szilárdnak kell lennie, mivel egy bírósági per elvesztése nem csupán az EU jó hírnevét csorbítaná, de gazdasági kockázata is van. Az egyének szankciómentesítéséhez azonban a tagállamok támogatására van szükség, és egyes diplomaták a szerdai ülésen a gyors döntések ellen foglaltak állást.