A német vállalatok fele nehezen talál képzett munkaerőt, ami miatt visszaeshet a termelés és hosszú távú károk is keletkezhetnek Európa legnagyobb gazdaságában. A müncheni székhelyű Ifo intézet felmérése szerint a hiány különösen súlyos a szolgáltatóiparban, ahol júliusban a vállalkozások mintegy 54,2 százalékát érintette a probléma. Őket követte a feldolgozóipar, ahol a gyártók 44,5 százaléka panaszkodott munkaerőhiányra.

Labour market
Fotó: Julian Stratenschulte/dpa via AFP

Egyre több cégnek kell visszafognia a termelését és csökkenteni a tevékenységi körét, mivel egyszerűen nem találnak munkaerőt– mondta Stefan Sauer, az Ifo kutatója, majd hozzátette, hogy közép- és hosszú távon tovább súlyosodhat a probléma.

Kiszáradhat a Rajna, veszélybe kerülhet a kontinens ellátása

Hétvégére 47 centis vízszintet várnak Németországban, így az uszályok már alig tudnak üzemanyagot tudnak szállítani Európába.

Az ország gazdasága már így is stagnált a második negyedévben a rekordmagas, 7,5 százalékos infláció, az ellátáshiány és az energiaválság közepette. Ezt tetézi az évek óta nem látott mértékű aszály, valamint a munkaerőhiány.

A Bloomberg közgazdászai szerint a második félévben szinte elkerülhetetlen, hogy köszöntsön be az országban.

Ugyanakkor a még egészen jól tartja magát, az elmúlt két hónapban tapasztalt munkanélküliségi ráta emelkedése – júniusban 5,3, a múlt hónapban pedig 5,4 százalékra nőtt a májusi 5 százalék után – nagyrészt annak tudható be, hogy az ukrán menekültek munkakeresés céljából regisztráltak a munkaügyi hivatalnál. 

A tisztviselők júliusban több mint 880 ezer betöltetlen állást regisztráltak, és azt mondták, hogy a munkaerő iránti kereslet továbbra is nagyon erős.